Do góry

Desery Przepis na:

Tort na Chrzest dla dziewczynki

Tort na Chrzest dla dziewczynki

Autor:

Przepisów i artykułów: 429 Ocena: 5559

Dodano:

Odsłon: 714

Tort okazjonalny na Uroczystość Chrzestną. Tort z biszkoptem, dwoma kremami z mascarpone. Tort z dekoracją z mleka w proszku.Tort zrobiłam na Chrzest w rodzinie.

Składniki

  • BISZKOPT JASNY:
  • -6 jajek -150 g. cukru -80 g. mąki tortowej
  • -80 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT CIEMNY:
  • -3 jajek -80 g. cukru -40 g. mąki tortowej -30 g. mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżka kakao -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -150 ml.musu z czerwonych i czarnych porzeczek
  • -1 szklanka przegotowanej gorącej wody
  • KREM MASCARPONE Z TRUSKAWKAMI:
  • -330 ml.śmietanki 30 % -500 g. serka mascarpone
  • -70 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -20 g. żelatyny
  • -1/2 szklanki wrzątku -250 g. świeżych truskawek
  • KREM MICHAŁKOWY:
  • -330 ml.śmietanki 30 % -500 g. serka mascarpone
  • -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -20 g. żelatyny
  • -1/2 szklanki wrzątku -10 cukierków Michałków
  • TYNK :
  • -400 g. masła -1/2 szklanki mleka 3,2%
  • -1/2 szklanki cukru -200 g. mleka w proszku
  • OZDOBY:
  • -400 g. mleka w proszku (niebieskiego) -400 g. cukru pudru
  • -parę łyżek mleka w płynie -barwnik jadalny czerwony, fioletowy i zielony
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać ale już łopatką i nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę,papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 2 blaty.
    Z drugim biszkoptem postąpić tak samo, lecz piec ok.20 min. i nie kroić.

  2. Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć rozrzedzonym sokiem.

  3. krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Następnie dodawać porcjami serek i miksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wmieszać pokrojone w kostkę truskawki.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.
    (radzę kremu tyle nie dawać, bo mi tort wyszedł bardzo wysoki)

  4. Przykryć ciemnym blatem biszkoptowym.Mocniej nasączyć rozrzedzonym sokiem.
    Ostatni blat jasny obrócić na talerz i nasączyć troszkę ,na przekrojonej stronie i niech nasiąka.

  5. krem 2-Postąpić tak samo jak z 1 kremem, tylko zamiast truskawek dodać pokrojone cukierki w małą kostkę.Wyłożyć do tortownicy i rozsmarować.

  6. Ostatni blat biszkoptowy obrócić i przykryć tort. Tort schłodzić kilka godzin,najlepiej na całą noc.
    Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.

  7. Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''.Góra będzie równiejsza.

  8. tynk-Mleko zagotować z cukrem i ostudzić.Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko z cukrem potem dosypując w proszku. 3/4 kremu posmarować cały tort,wygładzić i odpowiednią ząbkowaną szpatułka, zrobić wzorek. Resztę przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki na dole tortu a na górze po ułożeniu dekoracji.

  9. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Połowę zostawić białą a resztę podzielić i zafarbować na różowo,fioletowo i troszkę na zielono.Około 1/2 białej rozwałkować i wyciąć koło ok.25 cm. Będzie to stelaż pod dekoracje.

  10. Najpierw wyciąć elementy bucików i posklejać za pomocą odrobiny wody.

  11. Zrobić różne różyczki.

  12. Zrobić napis.

  13. Dekoracje przykleić do stelaża za pomocą odrobiny wody. Dekoracje zrobić wcześniej i przetrzymywać w lodówce.

  14. Udekorować tort, zrobić rozetki wokół góry. Udekorować też małymi kwiatkami z tej masy.Tort przetrzymywać w lodówce. Kroić ostrym i ciepłym nożem.Można przed krojeniem ściągnąć te większe dekoracje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (29)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marmara 22 lutego Jestem pełna podziwu za umiejętność i cierpliwość w wykonaniu, wygląda bardzo apetycznie. Szacun.... Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 29 stycznia wszystko zrobione samemu... nie wierzę... nawet dekoracje! Wielki szacunek! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 29 stycznia Kochana jesteś MISTRZYNIĄ wypieków,przepiękne,nawet cukiernik by takich nie zrobił:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń