Do góry

Desery Przepis na:

Tort na dzień kobiet

Tort na dzień kobiet

Autor:

Przepisów i artykułów: 338 Ocena: 3806

Dodano:

Odsłon: 177

Takie dwa torty zrobiłam trzy lata temu.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -5 jajek -200 g. cukru -125 g. mąki tortowej
  • -125 g. maki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • -250 ml. śmietanki 30 % -100 g. czekolady
  • -50 g. czekolady krówkowej -50 g. pudru cukru -1 śmietan-fix
  • -3 łyżeczek żelatyny -1/3 szklanki wody -1/2 serka mascarpone-125 g.
  • NASĄCZENIE:
  • 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego tj.205 g. 1/4 szklanki wody
  • KREM CAPPUCCINO:
  • -1/2 szklanki suchego czekoladowego cappuccino -3 łyżki wody
  • -250 ml.śmietanki 30 % -1 śmietan-fix -50 g. cukru pudru
  • -3 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki wody -1/2 serka mascarpone
  • NASĄCZENIE:-1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • -1/2 szklanki wody -3 łyżeczki cukru
  • POLEWA CZEKOLADOWA: -100 g. masła
  • -5 łyżek cukru pudru -3 łyżki kakao -2 łyżki wody
  • -1 łyżka żelatyna -2 łyżki wody gorącej -5 łyżek kwaśnej śmietany
  • RÓŻE:-ok.300 g. masy cukrowej gotowej albo samoróbki
  • perełki złote i srebrne, cukrowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić.
    Przekroić na 3 krążki.

  2. nasączenie-Dżem rozmieszać z gorącą wodą, nie za dokładnie. Polać pierwszy krążek biszkoptowy, w tortownicy

  3. krem czekoladowy-Nad parą roztopić w śmietance połamane czekolady.Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z pudrem i śmietan-fixem. Dodać po łyżce serka, zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo. Wyłożyć na dżem

  4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Nasączyć zaparzoną i posłodzoną kawą.

  5. krem cappuccino-Kawę wymieszać z ciepłą wodą i ostudzić.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i śmietan-fixem. Dodać cappuccino i porcjami serek,cały czas miksując. Na koniec dolewać żelatynę, zmiksować i wyłożyć na nasączony kawą biszkopt.

  6. Przykryć ostatnim blatem i całość, schłodzić, kilka godzin w lodówce.
    Zdjąć obręcz, ułożyć na kratce, albo paterze. Zabezpieczając folią, krawędzie.

  7. Cukier i kakao rozmieszać z wodą. Wstawić na parę,dodać masło. Mieszać do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i domieszać do ciepłej polewy.Ostudzić do letniego i wmieszać śmietanę. Polać cały tort.Resztką,gęstniejącej polewy, polać w esy-floresy.
    Ułożyć dekoracje na jeszcze nie zastygłej polewie.Ozdobić perełkami.
    Takie dwa robiłam z podwójnej porcji.

  8. dekoracje-Brać po kawałku masy, wałkować w miarę potrzeby podsypywać pudrem.Wykrawać foremką.Albo zrobić wałeczek, pokroić na kawałeczki. Z których zrobić kulki i lekko rozwałkować.Tutaj na jedną różyczkę poszło 8 płatków. Które, poskładać i zwinąć. Potem odpowiednio uformować, różyczkę.Wałkować cieniej, ja za grubo zrobiłam i trochę popękały.

  9. Najlepiej zrobić odpowiednio wcześniej i przechowywać w lodówce.

  10. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń