Do góry

Desery Przepis na:

Tort orzechowo-wiśniowy

Tort orzechowo-wiśniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 252 Ocena: 3230

Dodano:

Odsłon: 931

Mamy weekend i to weekend w karnawale, więc obowiązkowo musi być jakieś ciacho. I to nie byle jakie ciacho. Zapraszam na niezwykle efektowny tort. Swoim wyglądem z pewnością zachwyci Waszych gości i domowników. A jego smak długo pozostanie w pamięci. Orzechy, wiśnie i czekolada czego chcieć więcej. Zapraszam :)

Składniki

  • BISZKOPT
  • Jajka 9 szt.
  • Mąka pszenna wrocławska 1 szklanka
  • Cukier 1 niepełna szklanka
  • Kakao ciemne 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • WARSTWA ORZECHOWA
  • Orzechy włoskie 250 g.
  • Białka 5 szt.
  • Cukier 150 g.
  • Miód 1 1/2 łyżki
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • KREM BUDYNIOWY
  • Mleko 1 2/3 szkl.
  • Mąka krupczatka 3 łyżki
  • Mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • Margaryna "Kasia" 150 g.
  • Masło 100 g.
  • Żółtka 5 szt.
  • Cukier migdałowy 1 opakowanie
  • Cukier 2 łyżki
  • DODATKI
  • Wiśnie drylowane 1 litrowy słoik
  • Czekolada gorzka wedle uznania
  • Olejek migdałowy
  • Ulubiony alkohol
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT
    Białka ubijać na sztywną pianę, następnie dodać cukier i żółtka, dalej ubijać do momentu powstania puszystej masy.
    Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko, dodać do ubitych jajek, delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać.
    Gotową masę przelać na formę do pieczenia i piec przez ok. 30-40 min. w temp. 160-180 stopni (do suchego patyczka).
    Zimny biszkopt przekroić na dwie części. Nasączyć olejkiem migdałowym i ulubionym alkoholem rozcieńczonym z wodą.

    WARSTWA ORZECHOWA
    Orzechy drobno posiekać.
    Białka ubijać z cukrem, aż powstanie sztywna piana. Następnie dodać orzechy, przesiane przez sitko obie mąki i proszek do pieczenia, a także miód, wszystko dokładnie wymieszać.
    Masę przelać na formę do pieczenia i piec w temp. 180 stopni przez ok. 40 min.
    Po wystudzeniu przekroić na dwie części.


    KREM BUDYNIOWY
    W garnku zagotować 1 szklankę mleka, dodać cukier i cukier migdałowy.
    W osobnej misce dokładnie roztrzepać pozostałą ilość mleka z mąką ziemniaczaną i krupczatką.
    Do gotującego się mleka wlewać powoli mleko z wymieszanymi mąkami i bardzo dokładnie roztrzepać, aby nie powstały grudki. Całość wymieszać i gotować przez ok. 5 min.
    Gotowy budyń pozostawić do wystygnięcia.

    Margarynę z masłem (najlepiej miękkie) zmiksować na pulchną masę, a następnie dodać wystudzony budyń i żółtka, dalej ucierać. Dla wzmocnienia smaku można dodać ulubiony alkohol.

  2. PRZEŁOŻENIE TORTU

    1. Warstwa orzechowa 1 część
    2. Krem budyniowy
    3. Biszkopt 1 część
    4. Krem budyniowy
    5. Wiśnie drylowane
    6. Biszkopt 2 część
    7. Krem budyniowy bardzo cienka warstwa
    8. Warstwa orzechowy 2 część
    9. Krem budyniowy
    10. Posiekana czekolada

  3. Smacznego :)

  4. :)

  5. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (25)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 08 stycznia Piękny tort ze świetnymi składnikami. Musiał być pyszny. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 07 stycznia Rewelacja:) Orzechów u mnie w tym roku dostatek a zapas wiśni jeszcze z ubiegłego roku tak więc przepis zabieram do wypróbowania:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 06 stycznia Połączenie smaków i wygląd tortu...Zaraz u Ciebie będę:))) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 05 stycznia Fantastyczny tort,smakowity i pięny,przepis zabrałam do wykorzystania na urodziny:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 05 stycznia Chociaż koneserem orzechów nie jestem, to te wiśnie sprawiają, że i pół takiego tortu bym wszamał. Super! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń