Do góry

Desery Przepis na:

Tort orzechowy z marcepanem

Tort orzechowy z marcepanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 716 Ocena: 47171

Dodano:

Odsłon: 3741

Bardzo dobry orzechowy torcik.

Składniki

  • ciasto kruche: 18 dkg mąki, 5 łyżek cukru, 5 łyżek masła, 5 łyżek orzechów laskowych, jedno jajko
  • biszkopt: 4 jajka, 15 dkg cukru, 5 dkg mąki, 10 dkg orzechów laskowych, cukier wanil., łyżeczka proszku do piecz.
  • krem: śmietana kremówka 500 ml, 30 dkg orzechów laskowych, 10 dkg cukru pudru, żelatyna 2-3 łyżeczki
  • dżem owocowy 3 łyżeczki
  • marcepan 40- 50 dkg
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przed rozpoczęciem pieczenia zmielić wszystkie orzechy, gdyż w takiej postaci będą dodawane do ciast i do masy.
    Jeżeli ktoś chce zrobić ciasto troszkę szybciej będzie potrzebował dwie tortownice o tej samej średnicy. Ja użyłam tylko jednej. Najpierw upiekłam kruche, trochę przestudziłam, wyjęłam z formy. W pustej tortownicy upiekłam biszkopt. :)

    Ciasto kruche: Wszystkie składniki wymieszać na stolnicy, zarobić ciasto. Gdyby było zbyt miękkie, włożyć na chwilę do lodówki. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować margaryną. Włożyć ciasto i palcami rozprowadzić równomiernie po podstawie, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec w temp. 180 stopni do zrumienienia.

  2. Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy. Nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ubijać mikserem na wolnych obrotach, aż na masie pojawią się pękające pęcherzyki powietrza. Wtedy dodać mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Masę delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać do natłuszconej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 25- 30 minut. Biszkopt wystudzić, przekroić w poprzek, na dwa krążki.

    Krem: Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder i zmielone orzechy. Wszystko razem wymieszać. Na końcu wlać rozpuszczoną żelatynę. Masę podzielić na 3 części.

    Ciasto kruche posmarować dżemem owocowym, rozsmarować jedną część masy. Przykryć krążkiem biszkoptowym. Nałożyć drugą część kremu i przykryć drugim krążkiem biszkoptowym. Na wierzchu i na bokach tortu rozsmarować resztę masy, torta schłodzić w lodówce.
    Marcepan rozwałkować, na posypanym cukrem pudrem blacie. Wałkowanie marcepanu nie jest łatwe, przynajmniej u mnie nie było. Lubi się kleić i do blatu i do wałka. Byłam jednak cierpliwa i jakoś się udało.
    Przykryć marcepanem cały tort. Następnie ciasto udekorować wg uznania i fantazji.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń