Do góry

Desery Przepis na:

tort owocowy

tort owocowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 410

Dodano:

Odsłon: 14397

lekki tort na bazie śmietany doskonaly dla tych co nie lubią ciężkich budyniowych lub maślanych mas

Składniki

  • 6 jajek, 6 lyzek cukru
  • 4 lyżki cukru pudru, 6 łyżek mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia, 1/2 l śmietany kremówki
  • 2 kiwi, 1 truskawka
  • 1/2 limonki, 1/2 szkl syrop pomaranczowy
  • kieliszek wodki lub spirytusu, barwnik spożywczy
  • serek homogenizowany truskawkowy i waniliowy lub geste jogurty
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. białka ubić na sztywną piane dodać cukier i żółtka, na koniec wsypać mąke z proszkiem, piec prze 35-40 min w 180 st., w tortownicy 24 cm, po upieczeniu przekroic na 3 krążki,

  2. śmietane kremówke ubic z cukrem pudrem na sztywno, podzielic na 3 czesci, do jednej czesci dodac serek truskawkowy a do drugiej czesci dodac waniliowy, do 1/2 szklanki syropu pomaranczowego dodac zimnej przegotowanej wody(dopełnic szklanke) wlać alkohol i napączować biszkopty, na dolny płat biszkoptu nałozyc krem truskawkowy, przykryc następnym i wyłożyc krem waniliowy, przykryc gornym płatem, wierzch i boki posmarować resztą pozostawionej ubitej kremówki, udekorować plasterkami kiwi , truskawka i limonką, boki mozna obsypac wiorkami kokosowymi lub czekoladowymi, schłodzic, smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smakoszka77 31 października 2013 Pieknie wygląda, aż ślinka cieknie. Zrobię na swoje urodziny za miesiąc, ale nie bylabym sobą jakbym nie dodala czegoś od siebie. Ja zrobię jeszcze dekorację z syropu owocowego, np. truskawkowego. Tylko musi być gęsty np. paoli.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alooj 29 czerwca 2010 za tydzień mam urodziny córki i chyba go zrobię mam nadzieję że mi wyjdzie i się nie roztopi

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 26 marca 2010 Zazwyczaj tortu jem malutkie kawałki a i to się męczę - ze względu na te maślane masy właśnie :) Twojego tortu chętnie zjadłabym podwójną porcję :)))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaska333 25 marca 2010 nie używam ostatnio żadnych usztywniaczy, ale jeżeli ubije sie dobrze kremówke i doda gęsty jogurt lub serek homogenizowany to gwarantujeże sie nie rozpadnie, jeżeli jednak sie biocie to nie ma żadnych przeciwskazań do użycia śmietan-fix

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 25 marca 2010 O! To coś dla mnie! A kremówka z serkami (bez "usztywniaczy") trzyma się ładnie i długo? To musi być delikatne i pyszne

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń