Do góry

Desery Przepis na:

Tort Raffaello

Tort Raffaello

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28002

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Tort Raffaello"

Składniki

  • 3 jajka
  • dżem
  • 10 dag masła
  • 12 dag cukru
  • 210 ml mleka kokosowego
  • 15 dag mąki
  • 10 dag wiórków kokos
  • sól
  • proszek do piecz
  • marcepan
  • 20 dag białej czek
  • 40 dag se ra
  • 250 ml kre mów
  • barwnik
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Krok pierwszy. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Miękkie masło zmiksuj razem z 8 dag cukru. Cały czas miksując, kolejno dodawaj po jednym żółtku. Schło dzone białka ubij ze szczyptą soli na pianę.

  2. Krok drugi . Do masy żółtkowej dodaj 130 ml mleka kokosowego, mąkę, połowę wiórków i łyżeczkę proszku do pieczenia. Połącz z pianą z białek. Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz 50 min w 160 st.

  3. Krok trzeci. Czekoladę połam, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Biały ser zmiel. Kremówkę ubij na sztywno. Połącz z serem, resztą mleka oraz przestudzoną czekoladą. Powstały krem odstaw na godzinę do lodówki.

  4. Krok czwarty. 5 dag marcepanu za- gnieć z czerwonym barwnikiem spożywczym, rozwałkuj na cienki placek. Foremką wytnij małe serduszka. Upieczony biszkopt wystudź, przekrój na trzy blaty.

  5. Krok piąty. Na pierwszym blacie rozsmaruj 5 dag dżemu i 1/3 kremu. Przykryj drugim blatem i porcją kremu. Ułóż trzeci blat, dociśnij. Tort posmaruj resztą kremu i obsyp wiórkami kokosowymi. Ozdób serduszkami.

  6. Czas ok. 120 min; porcja – 540 kcal, cena 2,30 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń