Do góry

Desery Przepis na:

tort śmietankowy finezja

tort śmietankowy finezja

Autor: kwiatusza

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 121

Dodano: 30.05.2011

Odsłon: 14598

Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu :-)

Składniki

  • spody tortowe jasne, 3 szt
  • krem smietankowy, 2 op
  • mleko, 400ml
  • masło, 3 łyzki
  • galaretka truskawkowa, 1
  • kokos, 2 łyzki
  • owoce do dekoracji :jabłko,, 1
  • pomarancza, 1
  • truskawki-duze, 6-7szt
  • kiwi, 1 szt
  • czeresnie lub wisnie moga być mrozone, kilka sztuk
  • miód płynny, 1 łyzka
  • bita śmietana w sprayu, wg uznania
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotuj krem wg wskazówek na opakowaniu ja daje 400ml mleka i 3 łyzki miekkiego masła ,dokładnie zmiksuj i wstaw do lodówki .Galaretke rozpuśc w 400ml gorącej wody odstaw do schłodzenia.Owoce:jabłko umyj nie obieraj ,przekrój na pół usuń nasionka i pokrój na plasterki ale nie zbyt cienkie.Pomarancze,kiwi obierz i równiez pokrój wg uznania ,czeresnie wydrylowane i umyte podziel na połówki /ok 6-7 szt/.Na parze rozpusć miód z jedną łyzeczką wody,odstaw.

  2. Przygotowanie tortu:pierwszy spód nasączamy galaretką nakładamy połowę kremu i przykładamy drugim blatem tortowym,który równiez nasączamy galaretką.Nakładamy resztę kremu pozostawiając ok 3 łyzek na wierzch i boki,przykrywamy ostatnim blatem który tez nasączamy galaretką.Wierzch i boki smarujemy reszta kremu,boki posypujemy obficie kokosem .Na wierzchu dookoła robimy duze kleksy z bitej smietany a po srodku układamy owoce nalepiej na przemian tak aby utworzył się mix owocowy .Owoce smarujemy miodem i wstawiamy do lodówki na conajmniej 2-3 godz.Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

atka24 30 maja 2011 cudnie wyglada a napewno jeszcze lepiej smakuje..... NAPEWNO SIE SKUSZE ;.)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń