Do góry

Desery Przepis na:

Tort śmietanowo-truskawkowy

Tort śmietanowo-truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4589

Dodano:

Odsłon: 2426

Lekki torcik śmietanowo-truskawkowy na bazie biszkopta to słodka propozycja do kawki lub na imprezę okolicznościową, polecam ;)

Składniki

  • Biszkopt:
  • jaja 5 szt
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • ocet 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Masa truskawkowa:
  • mrożone truskawki 700 g
  • cukier drobny 3-4 łyżki
  • żelatyna 5-6 łyżek
  • Masa śmietanowa:
  • śmietana 30% 500 ml
  • cukier puder 1 łyżka
  • żelatyna 1 łyżeczka
  • gorąca woda 2-3 łyżki
  • Na wierzch:
  • śmietana 30% 2/3 szklanki
  • cukier puder 1 łyżeczka
  • konfitura wiśniowa 2-3 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka zmieszać z proszkiem do pieczenia i octem, odstawić. Białka ubić na sztywno, następnie nie przerywając miksowania wsypywać cukier. na końcu dodać mąkę i żółtka, delikatnie zmiksować. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 160 stopni przez ok. 35-40 min. Następnie ostudzić.

  2. Truskawki podgrzewać z cukrem. Następnie zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Żelatynę do śmietany rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietankę ubić na sztywno, następnie powoli dolewać rozpuszczoną żelatynę. Ciasto przekroić na 3 części (każdą można nasączyć dowolnym ponczem, u mnie woda z cukrem i sokiem z cytryny). Na każdą kłaść masę truskawkową i do lodówki, a gdy stężeje dajemy masę śmietanową i też czekamy aż stężeje.I tak samo postąpić z drugim krążkiem i masami. Schować na noc do lodówki


  3. Następnie wierzch posmarować śmietaną i ozdobić. U mnie frużelina wiśniowa :)
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń