Do góry

Desery Przepis na:

Tort truskawkowo - śmietanowy

Tort truskawkowo - śmietanowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 790

Dodano:

Odsłon: 10509

Truskawkowy, smaczny, łatwy w przygotowaniu i nie pracochłonny :-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać. Stopniowo dodać żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Ja standardowo piekłam dłużej w trochę niższej temperaturze - specyfika mojego piekarnika. Z podanych ilości wyszła mi tortownica o średnicy 26 cm. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić biszkopt na dwa krążki.

  2. Masa I:300 g truskawek zmiksować blenderem na sos. Kolejne 300 g pokroić na małe kawałki. ( Nie zachowałam tych proporcji, zmiksowałam większą część). Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (około 1/4 - 1/3 szklanki).Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Wlewać do niej powoli sos z truskawek, dalej ubijając. Wlać żelatynę (ciepłą), cały czas ubijając. Na końcu wmieszać kawałki truskawek. Włożyć do lodówki na zgęstnienie. PS. Podałam podstawowe proporcje choć ja zrobiłam z 400 ml śmietanki i odpowiednio zwiększonych ilości reszty składników i warstwa wyszła dość wysoka i jeszcze powstały 2 desery z masy w pucharkach:-). Polecam dodać z pół łyżki więcej żelatyny- ja na 400ml śmietany i prawie kilogram truskawek dałam 4 łyżki.

  3. Masa II: W misce ubić kremówkę z dodatkiem śmietan fixu i odrobiny cukru. Dodać pokruszone bezy, delikatnie wymieszać.

  4. Dolny krążek biszkoptu ułożyć w tortownicy, na to wylać dość mocno zgęstniałą masę truskawkową, przykryć drugiem krążkiem. Na wierzchu rozsmarować masę śmietanowo-bezową. Na niej ułożyć połówki truskawek i polać roztopioną gorzką czekoladą. Smacznego :-)

  5. Przepis jest połączeniem przepisów ze strony mojewypieki.blox.pl oraz mojej inwencji:D

  6. Czas podany obejmuje pieczenie i stygnięcie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

halusia084 22 lutego 2011 Wygląda apetycznie . Pozdrawiam po Krakowsku

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 29 czerwca 2010 uwielbiam takie ciacha i fajnie wyglądają te esy floresy z czekolady też takie robię na ciastach

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 26 czerwca 2010 Dziękuję. Ja też uwielbiam to połączenie truskawki, gorzka czekolada i słodka bita smietana..pychaaa:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 26 czerwca 2010 Bardzo ładnie wygląda! Lubię złączyć truskawki i czekoladę ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń