Do góry

Desery Przepis na:

Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

Autor: Aniula

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 70

Dodano: 09.07.2010

Odsłon: 16784

Prosty, tani i efektowny :-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zółtka utrzeć z połową cukru, cukrem waniliowym i olejem. Białka ubić z resztą cukru pudru i połączyć z masą z żółtek. Zmieszać mąki z proszkiem i dodać do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć na tortownicę (ja piekłam na 24cm) i piec ok. 50min w temp.175 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu podzielić na 3 krążki. Wszystkie składniki jeszcze na początku można podzielić przez 3 i piec oddzielnie 3 takie same ciasta - oczywiście krócej :-) - wtedy nie trzeba kroić, ale jest więcej pracy.

  2. Przygotować oddzielnie obie masy do toru. Ja kupiłam takie do których dodaje się tylko mleko, bez masła - masa wtedy jest lżejsza, konsystencji Śnieżki. Z obu mas odłożyć troszeczkę do dekoracji. Do masy truskawkowej dodać pokrojone na małe cząsteczki (ok.2mm) truskawki - nie wielką ilość. Resztę truskawek pozostawić do dekoracji boków.

  3. Masą truskawkową z truskawkami przełożyć krążki tortu. Masą śmietankową wysmarować boki i górę totu. Boki tortu udekoriwać truskawkami, a na górę położyć dekorację z opłatka jadalnego (kupiłam na Allegro 17zł). Udekorować tort odłożonymi masami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kiniusia183 26 czerwca 2012 allegro.pl :) tam jest wszystko nawet ze zdjęciem opłatek może być, osobiście zamawiałam też mase lukrową do tortu córki też na allegro.pl :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń