Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy piankowy z owocami

Tort urodzinowy piankowy z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3930

Dodano:

Odsłon: 310

Tort przełożony pianką serową. Tort z dekoracją owocową i czekoladowym płotkiem.

Składniki

  • BISZKOPT Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ:-7 jajek -200 g. cukru
  • -200 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -1 puszka Frutiżelli, brzoskwiń w żelu-320 g
  • PIANKA RÓŻOWA:-1 serek brzoskwiniowy-385 g.
  • -2 galaretki truskawkowe -2 szklanki gorącej wody
  • PIANKA ZIELINA:-1 serek waniliowe-385 g.
  • -2 galaretki agrestowe -2 szklanki gorącej wody
  • OBŁOŻENIE I ROZETKI: -330 ml. śmietanki 30 %
  • -1 śmietan-fix -1 krem śmietankowy do tortów, w proszku
  • OWOCE:-parę truskawek -kilka jagód borówki amerykańskiej
  • -kilka mandarynek z puszki -1 kiwi -1 galaretka cytrynowa -1 szklanka wody
  • PŁOTEK CZEKOLADOWY:
  • -100 g. polewy czekoladowej deserowej (w pastylkach)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku, zmiksować. Na koniec przesiewać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać, łopatką. Przelać do tortownicy 27 cm, wyłożonej papierem, tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175 *.Po przestygnięciu, przekroić na trzy krążki.

  2. Spód biszkoptu włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.
    Nasączyć połową musu.

  3. pianka różowa- Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić do lekkiego tężenia.Zmiksować serek z tężejącymi galaretkami i wylać na blat biszkoptowy w tortownicy.
    Przykryć środkowym blatem i nasączyć resztą musu.

  4. pianka zielona- Postąpić tak samo jak z poprzednią i wylać do tortownicy.
    Przykryć górnym blatem biszkoptowym i schłodzić, kilka godzin w lodówce.

  5. Zdjąć obręcz z tortownicy. Ułożyć tort na paterze. Dobrze jest paterę zabezpieczyć na krawędziach.

  6. Na śmietance ubić krem i śmietan-fix. Posmarować cały tort .Resztę zostawić na rozetki.

  7. Z papieru wyciąć koło wielkości tortu. Złożyć trzy razy i zaznaczyć pola na dekorację.

  8. Resztę kremu przełożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówką.Zrobić ozdobne pasy, na zaznaczonych miejscach, oraz wokół krawędzi tortu.
    W puste miejsca poukładać pokrojone owoce.

  9. płotek czekoladowy - Polewę rozpuścić nad parą. Za pomocy rożka papierowego narysować polewą ,ozdoby na papierze w/g wzoru i schłodzić.

  10. Delikatnie odkleić ozdoby i przykleić wokół tortu.
    Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia i polać owoce.Tort przechowywać w lodówce.

  11. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń