Desery Przepis na:
Tort urodzinowy "Statek piracki"


Przepisów i artykułów: 425 Ocena: 5424
Dodano: 04.05.2018
Odsłon: 206
Składniki
- biszkopt: 2x
- -4 jajka -100 g. cukru -70 g. maki tortowej -70 g. maki ziemniaczanej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- biszkopt: 1x -5 jajek -100 g. cukru -70 g. maki tortowej -70 g. maki ziemniaczanej
- cd.-1 łyżka kakao -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- nasączenie: -220 g.-100 % owoców z wiśni -1/2 szklanki wody
- krem jagodowy: -330 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śnieżka -1/2 kg. sera śmietankowego
- cd.-125 g. jogurtu greckiego -150 ml. frużeliny z czarnych jagód -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
- krem z nutellą : -330 ml. śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru -1 śnieżka -250 g. sera śmietankowego
- -250 g. jogurtu greckiego -250 g. serka mascarpone -2 czubate łyżki nutelli -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
- krem czekoladowy: -200 ml. śmietanki 30 % -400 g. gorzkiej czekolady -200 g. masła -200 g. cukru pudru
- deseczki z mleka w proszku : -400 g. cukru pudru -400 g. mleka w proszku -3 łyżki kakao
- cd.-troszku olejku pomarańczowego -parę łyżek mleka w płynie
- żagiel i dekoracje: -gotowa masa plastyczna biała -barwnik jadalny żółty i niebieski
> 6 os. | > 60 min | trudne | przystępne |
Przygotowanie
-
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40cm. wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.25 min. w 175*.Drugi biszkopt upiec identycznie a trzeci z kakao.
-
Jasny biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz wyżej zabezpieczonej. Posmarować połową musu wiśniowego, rozmieszanego z gorącą wodą.
krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego, lecz nie przyśpieszać.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser,jogurt, frużelinę ciągle miksując. Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Wylać i rozsmarować na biszkopcie w blaszce. -
Przykryć ciemnym biszkoptem i posmarować resztą musu.
krem z nutellą-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego, lecz nie przyśpieszać.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser,jogurt, nutellę, ciągle miksując. Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Rozsmarować na biszkopcie ciemnym.
Przykryć trzecim jasnym biszkoptem i schłodzić kilka godzin w lodówce.
Schłodzone przełożone biszkopty,wyjąć z blaszki na deskę.Wyciąć spód statku od wcześniej namalowanego wzoru. -
Spód statku ułożyć na przygotowanym kartonie i paterze,
Z reszty biszkoptów uformować, przód i tył statku. Przykleić kremem czekoladowym.
-
krem czekoladowy-W śmietance rozpuścić czekolady nad parą i ostudzić.Masło zmiksować na puch dodając puder cukier. Następnie dodawać czekolady i zmiksować.Posmarować cały tort, lecz zostawić z trzecią część kremu.Schłodzić z godzinę w lodówce. Wyjąć i znowu posmarować resztą kremu, lecz już nie schładzając, bo będą przyklejane deseczki.
-
deseczki-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i kakao. Potem stopniowo dodawać po łyżce mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto.Brać po kawałku, wałkować i wycinać deseczki ok.10x3cm.
-
Cały tort poprzyklejać deseczkami ale naprzemiennie.
Z masy plastycznej zrobić szybciej inne dekoracje.
Udekorować cały tort i przetrzymywać w lodówce. -
Tort kroić ciepłym nożem.
Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 05 maja 2018Zgłoś do usunięcia
Piękny torcik <3 Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz