Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy "Statek piracki"

Tort urodzinowy Statek piracki

Autor:

Przepisów i artykułów: 300 Ocena: 3365

Dodano:

Odsłon: 183

Tort na bal urodzinowy dla miłośnika ''Piratów z Karaibów''. Tort przedstawia statek piracki. Tort pokryty masą z mleka w proszku.Tort zrobiłam dla średniego mojego wnuczka.

Składniki

  • biszkopt: 2x
  • -4 jajka -100 g. cukru -70 g. maki tortowej -70 g. maki ziemniaczanej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • biszkopt: 1x -5 jajek -100 g. cukru -70 g. maki tortowej -70 g. maki ziemniaczanej
  • cd.-1 łyżka kakao -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • nasączenie: -220 g.-100 % owoców z wiśni -1/2 szklanki wody
  • krem jagodowy: -330 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śnieżka -1/2 kg. sera śmietankowego
  • cd.-125 g. jogurtu greckiego -150 ml. frużeliny z czarnych jagód -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • krem z nutellą : -330 ml. śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru -1 śnieżka -250 g. sera śmietankowego
  • -250 g. jogurtu greckiego -250 g. serka mascarpone -2 czubate łyżki nutelli -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • krem czekoladowy: -200 ml. śmietanki 30 % -400 g. gorzkiej czekolady -200 g. masła -200 g. cukru pudru
  • deseczki z mleka w proszku : -400 g. cukru pudru -400 g. mleka w proszku -3 łyżki kakao
  • cd.-troszku olejku pomarańczowego -parę łyżek mleka w płynie
  • żagiel i dekoracje: -gotowa masa plastyczna biała -barwnik jadalny żółty i niebieski
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40cm. wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.25 min. w 175*.Drugi biszkopt upiec identycznie a trzeci z kakao.

  2. Jasny biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz wyżej zabezpieczonej. Posmarować połową musu wiśniowego, rozmieszanego z gorącą wodą.
    krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego, lecz nie przyśpieszać.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser,jogurt, frużelinę ciągle miksując. Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Wylać i rozsmarować na biszkopcie w blaszce.

  3. Przykryć ciemnym biszkoptem i posmarować resztą musu.
    krem z nutellą-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego, lecz nie przyśpieszać.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser,jogurt, nutellę, ciągle miksując. Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Rozsmarować na biszkopcie ciemnym.
    Przykryć trzecim jasnym biszkoptem i schłodzić kilka godzin w lodówce.
    Schłodzone przełożone biszkopty,wyjąć z blaszki na deskę.Wyciąć spód statku od wcześniej namalowanego wzoru.

  4. Spód statku ułożyć na przygotowanym kartonie i paterze,
    Z reszty biszkoptów uformować, przód i tył statku. Przykleić kremem czekoladowym.

  5. krem czekoladowy-W śmietance rozpuścić czekolady nad parą i ostudzić.Masło zmiksować na puch dodając puder cukier. Następnie dodawać czekolady i zmiksować.Posmarować cały tort, lecz zostawić z trzecią część kremu.Schłodzić z godzinę w lodówce. Wyjąć i znowu posmarować resztą kremu, lecz już nie schładzając, bo będą przyklejane deseczki.

  6. deseczki-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i kakao. Potem stopniowo dodawać po łyżce mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto.Brać po kawałku, wałkować i wycinać deseczki ok.10x3cm.

  7. Cały tort poprzyklejać deseczkami ale naprzemiennie.
    Z masy plastycznej zrobić szybciej inne dekoracje.
    Udekorować cały tort i przetrzymywać w lodówce.

  8. Tort kroić ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń