Do góry

Desery Przepis na:

Tort urodzinowy z konikiem

Tort urodzinowy z konikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 331 Ocena: 3787

Dodano:

Odsłon: 233

Tort na bal urodzinowy dla miłośniczki koni. Tort z kremem jagodowym i stracciatello. Tort z ozdobami z mleka w proszku.Tort robiłam dla wnuczki mojego brata.

Składniki

  • biszkopt:
  • -7 jajek -150 g. cukru -120 g. maki tortowej -120 g. maki ziemniaczanej -1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • nasączenie: -410 g. dżemu wiśniowego
  • krem jagodowy: -250 ml. śmietanki 30 % -80 g. cukru pudru -1 śnieżka -1/2 kg. sera śmietankowego
  • cd.-150 ml. frużeliny z czarnych jagód -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • krem stracciatello: -330 ml. śmietanki 30 % -100 g. cukru pudru -1 śnieżka -1/2 kg. sera śmietankowego
  • cd.-100 g. gorzkiej czekolady -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • obłożenie: -250 ml. śmietanki 30 % -1 krem truskawkowy do tortów w proszku
  • ozdoby z mleka w proszku : -200 g. cukru pudru -200 g. mleka w proszku -troszku olejku pomarańczowego
  • -parę łyżek mleka w płynie -barwnik jadalny różowy, brązowy, granatowy , czarny
  • -perełki cukrowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole.Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy blaty. Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej, bo łatwiej się kroi.

  2. Połową dżemu posmarować spód biszkoptu, który jest ułożony w tortownicy.
    Żelatynę dobrze jest rozmieszać w metalowej miseczce, bo łatwiej jest sprawdzać temperaturę.
    krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego, lecz nie przyśpieszać.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Wyłożyć do tortownicy.

  3. Przykryć drugim blatem.
    Posmarować resztą dżemu.
    krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć do tortownicy.

  4. Przykryć trzecim blatem i schłodzić kilka godzin w lodówce.
    Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze.

  5. obłożenie- Zmiksować śmietankę z kremem, w/g wskazówek na opakowaniu. Posmarować cały tort.

  6. Namalować wzór głowy konika.
    ozdoby-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, potem stopniowo dodawać po łyżce mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto.Większą część zafarbować na różowo. Resztę na inne kolory i przetrzymywać w woreczku foliowym.Część różowej masy rozwałkować i wyciąć głowę konika, w/g wzoru.
    Z reszty masy zrobić ozdoby konika i na cały tort. Wyciąć podstawę pod ozdoby i przykleić odrobiną wody.

  7. Dekorację ułożyć na górze tortu. Na dole ułożyć wianek z kwiatuszków.
    Tort przetrzymywać w lodówce. Kroić ciepłym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń