Do góry

Desery Przepis na:

Tort W-z (wuzetka) na Śmietanie. Pychotka

Tort W-z (wuzetka) na Śmietanie. Pychotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 23

Dodano:

Odsłon: 1646

Cudowny torcik na każdą okazję. Bardzo czekoladowy.

Składniki

  • Mąka tortowa 1 szklanka
  • cukier 3/4 szklanki
  • jajka 6 sztuk
  • kakao 2,5 łyżki
  • masło roztopione 45g
  • śmietana 30 % 0,5 litra
  • Żelatyna 2 łyżeczki
  • Czekolada mleczna 80 g
  • czekolada gorzka 40g
  • mleko 3,2 % 2 łyżki
  • konfitura lub dżem wiśniowy
  • cukier puder 2 łyżki
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy !

    Masło rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z połową cukru.

    Żółtka utrzeć z resztą cukru.

    Połączyć obie masy, dodać przesianą mąkę i kakao oraz masło.

    Wylać do natłuszczonej tortownicy..

    Jeżeli używacie sylikonowej tortownicy nie natłuszczajcie jej :)

    Piec 30 min w 180 stopniach do suchego patyczka.

    Ciasto wystudzić najlepiej w otwartym piekarniku.

  2. Połowa drogi :)

    Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno dodając pod sam koniec ubijania cukier puder.

    Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i połączyć z śmietaną. ( uwaga dobrze wymieszać, żeby żelatyna nie osiadła na dnie miski).

    Ciasto podzielić na 2 blaty, posmarować z obu stron konfiturą wiśniową lub dżemem.

    Na Jeden blat ciasta nałożyć krem (zostaw trochę do dekoracji),

    przykryć drugim blatem.

  3. Koniec :)

    Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dolać 2 łyżki mleka ( jeżeli będzie za gęsta można dodać odrobinę więcej, dużo zależy od czekolady jakiej użyjemy).

    Wylać czekoladę na wierzch ciasta i ładnie rozprowadzić na całej powierzchni.

    Udekorować śmietaną wedle uznania :) włożyć do lodówki na minimum 3-4 godz. Przechowywać w lodówce.

    Ciasto najlepiej smakuję na drugi dzień.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń