Do góry

Desery Przepis na:

Tort z bitą śmietaną

Tort z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 78

Dodano:

Odsłon: 14110

Pyszny i lekki torcik z bitą śmietaną i owocami.

Składniki

  • Jaja, 8 szt.
  • mąka, 2 szkl.
  • cukier, 1,5 szkl.
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki
  • woda przegotowana, 0,5 szkl.
  • cukier puder do śmietany, ok 3-4 łyżki lub więcej w zależności od upodobań
  • Śmietana 30%, 0,5 litra
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić. W drugiej misce żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (należy ucierac do momentu aż pojawią się pęcheszyki powietrza) . Dodać mąkę rozmieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Piec ok.40-45 min w temp. 180 stopni.

  2. Po wystudzeniu tortu, należy przekroic go na 3 placki. Do szklanki z wodą wlac alkohol i sok z cytryny, wymieszac i nasączyc placki. Bitą śmietanę ubic - przed ubijaniem śmietana musi być dobrze schłodzona. W trakcie ubijania dodac cukier pudr. Przełożyc nasączone placki. Tort udekorowac dowolnymi owocami. Ja najczęściej dekoruję mandarynkami, winogronami lub ananasem z puszki do tego rodzynki i czekolada.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ola100 24 stycznia 2014 Bardzo szybki w wykonaniu zaraz sie biore do roboty,biszkopt a przeloze wieczorem zeby nie przesiakl posypac smietana fix przed smarowaniem

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Madhumati 05 lipca 2012 Uwielbiam słodkości będę robić ten torcik.
ja przed ubiciem śmietany kremówki 30% wkładam ją do zamrażalnika na ok 1h.
Później miksuje i dodaje odrobinkę cukru waniliowego tu jak to zrobić goo.gl/f8Zr4
Ja będę dekorować brzoskwiniami z puszki bo moje dziecko tylko taki owoc je

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Magda007 29 czerwca 2011 do śmietany można dodać 2 śmietanfixy, będzie bardziej trwały.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

martysia4567 17 kwietnia 2011 mam pytanie czy długo może taki torcik stać w lodówce ?? bo jest śmietana no i nie wiem ??
proszę o szybką odp :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Magda007 07 marca 2011 coś umknęło :) 0,5 l. śmietany 30%, przed ubijaniem należy ją dobrze schłodzić.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wb535 06 marca 2011 Tort z bitą śmietaną ? a ile tej śmietany ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń