Do góry

Desery Przepis na:

Tort z kolorową glazurą i ozdobą czekoladową

Tort z kolorową glazurą i  ozdobą czekoladową

Autor: babcitereskiciasta

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 321

Dodano: 14.06.2018

Odsłon: 274

Tort z kremem jagodowym i agrestowo-kiwi. Tort z glazurą w kolorowe pasy i ozdobą czekoladową.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -200 g.cukru -130 g. mąki tortowej
  • -130 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • -3/4 szklanki wody -3 łyżeczki cukru
  • KREM JAGODOWY:
  • -650 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • -200 g. jogurtu greckiego -150 ml. frużeliny jagodowej
  • -25 g żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM AGRESTOWO-KIWI:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -70 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • -200 g. jogurtu greckiego -280 g. dżemu agrestowo-kiwi
  • -25 g żelatyny -1/2 szklanki wody
  • TYNK:-300 g. masła
  • -300 g. cukru pudru -kilka kropli olejku pomarańczowego
  • LUSTRZANA GLAZURA:
  • -200 g. cukru -30 g. kakao -200 ml. śmietanki 30 %
  • -2,5 łyżeczki żelatyny+odrobina zimnej wody
  • KLEKSY: -100 g. białej czekolady
  • -barwnik żółty,pomarańczowy i niebieski jadalne -4 x po 1 łyżce śmietanki 30 %
  • DEKORACJE:
  • -1 polewa czekoladowa biała -perełki cukrowe -draże kokosowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 25 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*.
    Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.

  2. Kawę zaparzyć w przegotowanej wodzie, posłodzić i połową nasączyć spód biszkoptu.

  3. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami jogurt, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną. Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
    Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć.

  4. krem dżemowy-Postąpić jak z kremem jagodowym. Wyłożyć do tortownicy.
    Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin.

  5. Po schłodzeniu, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia.

  6. tynk-Zmiksować masło z pudrem i olejkiem. Posmarować cały tort i trochę jeszcze zostawić i schłodzić. Ponownie posmarować i wygładzić.

  7. kolorowe pasy-Białą czekoladę rozpuścić w 4 szklankach w gorącej wodzie.Wymieszać każdą ze odrobinką farby, jedną zostawić białą.

  8. glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do lekkiego przestygnięcia i polać tort. Kolorową czekoladą polać ''za nitką'' w różne strony.

  9. dekoracja-kwiat-Polewę rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu.Przygotować parę kawałków papieru do pieczenia,rożek z papieru i parę rolek po foli spożywczej. Polewę przelać do rożka, odciąć końcówkę i w odstępach zrobić kleksy na papierze.Końcem łyżeczki troszkę porozciągać polewę, nadając formę płatka.Papier z płatkami układać na rolkach do zastygnięcia.

  10. Resztą polewy, namalować okrąg ok.6 cm.kilka razy. Wokół układać odklejone płatki. Na nich niżej namalować następny okrąg i układać następne płatki. W środek zrobić większy kleks i powciskać perełki.

  11. Dekoracje ułożyć na jeszcze nie zastygłej polewie. Na spód tortu ułożyć draże.Tort przetrzymywać w lodówce.

  12. Tort kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 20 czerwca Musialam tu wrócic. Teraz rozumiem, dlaczego podobal mi sie przed chwila ten truskawkowy tort - z takim talentem, mozna tylko robic takie cuda. Ten jest po prostu przesliczny! Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń