Do góry

Desery Przepis na:

Tort z kremem śmietankowo-czekoladowym i miodowym

Tort z kremem śmietankowo-czekoladowym i miodowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 629 Ocena: 9068

Dodano:

Odsłon: 310

Delikatny, puszysty biszkopt czekoladowy i lekki krem śmietankowo-czekoladowy ... poezja :-)

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajko duże 8
  • cukier 1 szkl.
  • cukier waniliowy 2
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • mąka pszenna 2 pełne łyżki
  • budyń czekoladowy (bez cukru) 4 op.
  • Krem śmietankowo-czekoladowy:
  • śmietanka 30% 500 ml
  • czekolada biała 22 dag
  • Śnieżka (w proszku) 2 op.
  • żelatyna 2 płaskie łyżeczki
  • Krem miodowy:
  • śmietanka 30% 500 ml
  • mascarpone 30 dag
  • miód płynny 6 łyżek
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • dodatkowo:
  • maliny ok. 50 dag
  • ewentualnie barwnik do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Biszkopty i krem śmietankowo-czekoladowy przygotowuję dzień przed dekorowaniem tortu.

    Biszkopt: (wszystkie składniki na biszkopt należy podzielić na pół i upiec 2 biszkopty, po wystudzeniu każdy przekroić wzdłuż na 2 blaty).
    Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie średnica 26cm) wysmarowanej tłuszczem, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. Odrazu po wyjęciu biszkoptu z pieca należy opuścić go z wysokości 30-40 cm na podłogę. Wystudzić.

    Krem śmietankowo-czekoladowy: Śmietankę wlać do garnka i podgrzać, wrzucić czekoladę połamaną na kostki, mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzić. Do masy śmietankowo-czekoladowej wsypać śnieżkę, ubić do uzyskania sztywnej masy. Dodać strumykiem żelatynę i dobrze wymieszać.

    Na paterę lub talerz położyć 1 blat biszkoptu, naponczować (wodą z sokiem z cytryny i cukrem) delikatnie (biszkopt jest delikatny i puszysty). Wyłożyć 1/3 kremu, wyrównać, ułożyć połowe malin, wcisnąc je delikatnie w krem, położyć drugi blat biszkoptu, naponczować, wyłożyć kolejną część kremu, wyrównać, ułożyć resztę malin, delikatnie wcisnąć w krem. Położyć trzeci blat biszkoptu, naponczować, wyłożyć kolejną część kremu, wyrównać. Na wierzch położyć ostatnią część blatu biszkoptowego, wierzch tortu posmarować resztą cienką warstwą kremu. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz.

  2. Krem miodowy: Śmietanka i serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone.

    W misie miksera umieścić śmietankę i serek mascarpone. Ubić do otrzymania gęstego kremu. Dodać płynny miód, sok z cytryny i przez chwilę zmiksować do połączenia. Posmakować krem - jeśli będzie zbyt mało słodki, dodać więcej miodu. Wierzch i boki schłodzonego tortu posmarować kremem. Pozostałym kremem udekorować tort według upodobań.

  3. Do części kremu do dekoracji dodałam różowy barwnik

  4. Tort schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Przechowywac w lodówce. Tort tym razem przygotowałam na chrzciny. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń