Do góry

Desery Przepis na:

Tort z masą karmelową

Tort z masą karmelową

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28002

Dodano:

Odsłon: 9

Smaczny pomysł na "Tort z masą karmelową"

Składniki

  • 6 jajek
  • 16 dag cukru
  • 1 op. cukru wanil
  • cytryna
  • 18 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 50 dag kremówki
  • 10 dag czekolady
  • 1/2 puszki masy karmelowej
  • migdały
  • oz doby z czekolady
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i cukier waniliowy, zmiksuj na gładką masę. Dodaj łyżeczkę skórki z cytryny. Wsyp mąkę przesianą z łyżeczką proszku do pieczenia. Na koniec wlej 4 łyżki oleju. Ciasto wymieszaj.

  2. Przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy (o śred. 24 cm). Piecz ok. 45 min w temp. 160 st. Wystudź w formie, a potem wyjmij i przekrój na 3 blaty.

  3. Do rondelka wlej 100 ml kremówki, zagotuj. Zdejmij z ognia, wrzuć połamaną na kawałki czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia. Pozostałą kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodaj masę karmelową z puszki (2 łyżki odłóż).

  4. Pierwszy blat posmaruj połową masy czekoladowej i 1/3 masy karmelowej. Przykryj drugim blatem. Nałóż resztę masy czekoladowej i kolejną porcję masy karmelowej. Przykryj ostatnim blatem. Tort pokryj resztą masy karmelowej. Obsyp uprażonymi płatkami migdałów, udekoruj resztą karmelu z puszki i ozdobami z czekolady.

  5. Czas ok. 90 min; porcja – 460 kcal, cena 1,80 zł.

  6. . Ozdobne pasy z masy karmelowej zrobisz za pomocą szprycy cukierniczej z małą końcówką.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń