Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hiszpańska tortilla ziemniaczana
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
Składniki
ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki grubości ok 1 cm, wrzucamy na dużą patelnię, na rozgrzany olej i smażymy na średnim ogniu do miękkości, uważając aby się zbytnio nie przyrumieniły
na drugiej patelni smażymy cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w dość cienkie słupki - tak długo, aż papryka zmięknie
w tym czasie kroimy kiełbasę w cienkie słupki, jajka roztrzepujemy ze śmietaną, solą i pieprzem, a ser trzemy na drobnych oczkach
rozgrzewamy piekarnik do 220 st C (najlepiej z opcją grilla)
jak już ziemniaki zmiękną, odlewamy nadmiar tłuszczu z patelni, dodajemy cebulę z papryką i kiełbasę, mieszamy, chwilę razem smażymy i zalewamy masą jajeczną, całość mieszamy aby masa rozłożyła się równomiernie na patelni, potem smażymy (już nie mieszając) tak długo, aż masa jajeczna zacznie odstawać od brzegów patelni
posypujemy startym serem i na kilka minut wkładamy do piekarnika - zapiekamy tak długo, aż masa jajeczna na wierzchu się zetnie, a ser przyrumieni - no i gotowe ;-)
do tego dania możemy też użyć ziemniaków gotowanych (np. z poprzedniego dnia) - wtedy podsmażamy je tylko chwilkę, możemy też użyć salami lub peperoni, albo w ogóle zrezygnować z kiełbasy