Do góry

Dania główne Przepis na:

Tortilla

Tortilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 148

Dodano:

Odsłon: 1883

Danie warzywno- mięsne

Składniki

  • Na ciasto tortilla:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 - 3/4 bardzo ciepłej wody (w zależności ile "zabierze" woda)
  • 3 łyżki tłuszczu (oleju lub smalcu)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Farsz mięsny:
  • filet z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • Sól
  • Pieprz
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • Farsz warzywny (przykładowy tutaj podaję można modyfikowac wg upodobań)
  • cebula czerwona
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki
  • Sałata
  • puszka kukurydzy
  • Papryka czerwona
  • Sos majonezowo- ketchupowy:
  • 50 ml majonezu
  • 50 ml ketchupu
  • papryka słodka i ostra
  • Sól
  • Pieprz
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, robimy dołek dodajemy tłuszcz i sól. Zagniatamy elastyczne ciasto, stopniowo dolewając wodę. Formujemy je w kulę, przykrywamy i jeśli mamy czas czekamy około pół godziny. Ciasto dzielimy na 8 części bądź więcej i formujemy kule nie większe niż piłka tenisowa. Rozwałkowujemy na grubośc 1 mm, kładziemy pod przykryciem jeden na drugim. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z dwóch stron(BEZ TŁUSZCZU!!!) około 30 sekund

  2. Cebulę, pomidory i ogórki kroimy w plastry. Sałatę rwiemy na kawałki a paprykę kroimy w paski.

  3. Majonez i ketchup mieszamy, dodajemy do smaku przyprawy: pieprz, sól, paprykę słodką i ostrą.

  4. Kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w paski, wrzucamy do miski, zalewamy jogurtem z solą, pieprzem i połową opakowania gyros, dobrze mieszamy. Marynujemy pół godziny w lodówce. Warzywa kroimy w plastry. W misce przygotowujemy sos. Zamarynowane mięso smażymy kilka minut. Na suchej patelni podgrzewamy tortille, zawijamy je z plastrami warzyw i polewamy sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń