Do góry

Przekąski Przepis na:

Tortilla wrapy z mięsem mielonym

Tortilla wrapy z mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 837

Dodano:

Odsłon: 6408

Tortille to klasyczne przekąski pochodzące z kuchni meksykańskiej.Tortilla to nic innego jak placek z mąki kukurydzianej lub pszennej i jest niezwykle prosty do przyrządzenia a zarazem to bardzo wdzięczny temat, gdyż daje mnóstwo możliwości do żąglowania składnikami i smakami. Doskonała pomysł na kolację lub przekąskę w trakcie oglądania meczu..

Składniki

  • tortille - meksykańskie placki kukurydziane
  • 1 papryka czerwona
  • sól, pieprz oraz papryka ostra
  • pomidory w zalewie oraz koncentrat pomidorowy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 500g mięsa wolowego mielonego
  • opcjonalnie : 1 łyżeczka cukru oraz sosu Worcestershire
3-4 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Sposób przyrządzenia
    Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulęoraz drobno pokrojoną paprykę czerwoną a następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy około 7 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowy, oraz osączoną fasolę i kukurydzę. Gotujemy jeszcze 6-8 minut,aż sos nam sie zredukuje. Jeśli masa jest zbyt gęsta podlewamy odrobiną przegotowanej wody. Na koniec bezpośrednio do masy mięsnej wciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy odrobinę cukru i kilka kropel sosu Worcestershire. Całość przyprawiamy na ostro solą, pieprzem, suszoną papryczką chili lub pieprze cayenne. Na suchej patelni podgrzewamy tortille- według przepisu na opakowaniu. Na placku kładziemy porcję farszu i zwijamy w ulubiony kształt. Gotowe!
    Smacznego !!
    Porada
    Dobrze smakują podane z odrobiną jogurtu naturalnego oraz swieżym ogórkiem i sałatą.
    Jeśli podrzewamy placki tortilli w kuchence mikrofalowej trzeba je skropić delikatnie wodą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

missbetty 22 października 2015 Meska przekaska, bo co? Ja nie widze tu nic meskiego. Sama sie chetnie tortillami zajadam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń