Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tortilla ziemniaczana"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 55
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
<strong>Przepis przysłała Katarzyna Jaworek z Mętkowa</strong>
Porcje: 4, przygot. 100 min, cena 1,70 zł, kalorie 292 kcal.
1Ziemniaki oraz cebulę obierz. Ziemniaki pokrój w plasterki, cebulę – w piórka. Rozgrzej trochę oliwy i smaż razem przygotowane . Oprósz solą i pieprzem.
2Jajka wbij do miski. Dodaj szczyptę soli oraz pieprzu i ubij jajka trzepaczką albo mikserem na puszystą masę. Włóż smażone z cebulą ziemniaki, wymieszaj.
3Na patelni rozgrzej masło (z odrobiną oliwy). Wlej przygotowaną masę. Smaż kilka minut na rumiano. Nakryj patelnię płaskim talerzem, przewróć tortillę na talerz, znów nasuń na patelnię. Smaż z drugiej, strony aż wierzch się zrumieni.
4Tortillę pokrój na porcje, ułóż na liściach sałaty, udekoruj. Podaj z surówką. Możesz też wlać przygotowaną masę do formy do tart. Piec ok. 30 minut.
5Klasyczną masę ziemniaczano-jajeczną możesz wzbogacić, np. dodając drobniutko pokrojoną szynkę lub kiełbasę. Doskonała jest także z dodatkiem papryki lub cukinii.Źródło: Bella Relaks