Do góry

Sałatki Przepis na:

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 1286

Dodano:

Odsłon: 525

Tradycyjna polska sałatka jarzynowa z ugotowanych w mundurkach warzyw, połączonych majonezem. Pyszna klasyka. Danie, które łączy pokolenia. Smakuje u nas każdemu: dziadkom, rodzicom i wnukom. Do dzisiaj pamiętam jak rodzinnie szykowaliśmy ją przed praktycznie każdą imprezą :)

Składniki

  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mały seler
  • 4 jajka
  • 4 ogórki kiszonych lub konserwowe
  • 1 kwaskowe jabłko
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Warzywa : ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler umyć i ugotować w łupinkach, tak aby się nie rozgotowały. Jajka ugotować na twardo. Powyższe składniki, gdy przestygną obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać obrane i pokrojone również w kostkę ogórki i jabłko. Wszystko przełożyć do dużej miski. Dodać odsączony z zalewy groszek konserwowy, majonez i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę dokładnie wymieszać, przełożyć do salaterki i udekorować natką pietruszki. Przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń