Do góry

Zupy Przepis na:

Tradycyjna zupa pomidorowa

Tradycyjna zupa pomidorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 720

Dodano:

Odsłon: 13908

Klasyka polskiej kuchni oraz wspomnień z dzieciństwa.Chyba każdy z nas uwielbiał w mlodości tzw."pomidorówkę" w wielu domach podawaną często w poniedziałki jako odmianę po niedzielnym rosole. w natłoku kuchennych eksperymentów i zalewu wielkiej ilości przepisów często zapominamy o tym .że w prostocie siła. Dla mnie to taka prawdziwa, pyszna, domowa zupa. U nas w domu zupę pomidorową podajemy najczęściej z makaronem,czasem z ryżem a z rzadka z ziemniakami.

Składniki

  • 2 litry wody
  • 1/4 kurczaka lub 2 udka
  • 200g wołowiny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1/4 selera
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1 mała śmietana
  • kilka ziaren pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • sól
  • 1 płaska łyżka cukru
  • odrobina majeranku,lubczyku
  • 1 łyżka papryki słodkiej ( dla koloru)
  • kilka kropel sosu Worcestershire ( opcjonalnie)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Sposób przyrządzenia
    Mięso płuczemy pod bieżącą chłodną wodą, wkładamy do i zalewamy zimną wodą (ok 2 litrów), solimy i gotujemy na średnim ogniu. W międzyczasie łyżką cedzakową zdejmyjemy z powierzchni wody"szumowiny". Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około 45min. Nad osobnym palnikiem opalamy cebulę, az do uzyskania czarnego koloru(doda nam wspaniałego smaku do zupy, 1 cebula na każdy litr wywaru) i odajemy ją wraz czosnkiem do gotującego sie mięsa.w tym momencie dodajemy przyprawy a nastepnie obraną i opłukaną włoszczyznę i gotować przez następne 30 minut.
    Na patelni podduszamy pomidory z puszki,dodajemy koncentrat pomidorowy ,cukier i opcjonalnie kilka kropej Worcestershire sosu.Nastepnie zawartość patelni dodajemy do garnka z zupą i gotujemy kolejne 10 min.
    Zabielamy śmietaną uprzednio ją hartując lub podajemy z "kleksem" jogurtu naturalnego.
    Smacznego !!
    Porada
    Możemy zmiksować i podawać jako zupę krem.
    Kolor zupy możemy regulować poprzez dodanie papryki słodkiej w proszku.
    Cukier doskonale podbija smak potraw pomidorowych ,Włosi do nich dodają wiecej cukru niż soli.
    Worcestershire sosu nada zupie wytrawną nutę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

missbetty 13 listopada 2015 Jesli juz tradycyjna zupa pomidorowa, to bez pomidorow w zalewie! Tylko prawdziwe zmiksowane lub pociete na mniejsze kawalki pomidory.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń