Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 74
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 128
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 74
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 128
Składniki
Flaki dokładnie myjemy, dajemy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez godzinę. Następnie odcedzamy. Udka z kurczaka również myjemy, dajemy do garnka, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy zimną wodą, stawiamy na kuchence i gotujemy do miękkości mięsa.
Cebulę obieramy z łupiny, kroimy w drobną kostkę i szklimy na małej ilości tłuszczu. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Seler i marchew obieramy cienko ze skórki, myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i trzemy na dużych oczkach tarki do warzyw.
Wrzucamy to na patelnię do cebuli i chwilkę przesmażamy. Następnie dolewamy trochę wody i dusimy aż zmiękną. Ugotowane udka wyciągamy widelcem z garnka i obieramy z mięsa. Mięso kroimy drobno i razem z flakami dajemy do wywaru.
Całość gotujemy. Wsypujemy majeranek, gałkę, imbir i paprykę. Po pół godziny dorzucamy warzywa które dusiły się na patelni. I gotujemy do miękkości flaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dajemy na talerz, smacznego :).