Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
Składniki
Na stolnicę wysyp 2 szklanki przesianej mąki. Pośrodku zrób wgłębienie, wsyp szczyptę soli, wlej ok. szklanki ciepłej wody, lekko rozmieszaj, dodaj 2 łyżki oleju i żółtko. Zagnieć gładkie elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę wody – zależy to od stopnia wilgotności mąki). Uformuj kulę, przykryj bawełnianą ściereczką.
Namo czone grzyby ugotuj, kapustę ugotuj i dokładnie odciśnij. Do kapusty dodaj posiekaną, zeszkloną na maśle cebulę. Wszystkie farszu zmiel lub drobniutko posiekaj.
Partiami wałkuj cienkie ciasto, wykrawaj szklanką kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi. Gotuj kolejno w osolonym wrzątku. Wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj polane cebulką.Źródło: Kobieta i życie