Do góry

Dania główne Przepis na:

Tradycyjne pierogi ze śliwkami

Tradycyjne pierogi ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 2746

Dodano:

Odsłon: 589

Tradycyjne pierogi ze śliwkami

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1-2 szklanki gorącej wody
  • 50 dkg śliwek
  • Cukier
  • sól
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śliwki opłukać, osączyć na sicie i wydrylować.
    Do mąki dodać część wody, ciasto dokładnie wyrobić, dodając w razie potrzeby więcej mąki lub wody.
    Ciasto rozwałkować i wycinać foremką koła.
    Układać połowę śliwki na ciasto, posypać cukrem skleić brzegi i ozdobić je falbanką.
    Pierogi gotować w osolonej wodzie, wyciągać zaraz po wypłynięciu.
    Podać ze śmietaną lub z podsmażoną na maśle bułką tartą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń