Do góry

Zupy Przepis na:

Tradycyjny zakwas na żurek

Tradycyjny zakwas na żurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2344

Dodano:

Odsłon: 361

Święta juz tuż, tuż więc to już ostatni dzwonek na wstawienie zakwasu na żurek ;) Ja swój zakwas przygotowałam już wczoraj, teraz tylko czekać aż będzie gotowy. Zazwyczaj trwa to około 3-5 dni, wiec jeśli jeszcze go nie przygotowaliście to dzisiaj jest ostatni moment. Przepis na zakwas pochodzi od mojej babci, która zdecydowanie robi najlepszy żurek na świecie!

Składniki

  • 1 szklanka mąki żytniej razowej (około 160g)
  • około 1 litra przegotowanej, zimnej wody lub wody źródlanej
  • 3-4 małe ząbki czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu (około 10 cm)
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • kawałek chleba/bułki na zakwasie razowym (najlepiej skórka lub piętka)
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do dużego słoika wsypujemy mąkę i zalewamy zimną wodą. Dorzucamy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, obrany czosnek i podzielony na mniejsze kawałki chrzan. Mieszamy. Na górę wrzucamy kawałek chleba/bułki. Słoik przykrywamy bawełnianą/lnianą ściereczką lub gazą i pozostawiamy na blacie kuchennym, w cieple na około 3-5 dni. Ważne jest aby nigdy nie zamykać szczelnie słoika z zakwasem bo zakończy to proces fermentacji!

  2. Zakwas należy CODZIENNIE dokładnie przemieszać. Będzie gotowy kiedy będzie miał przyjemny zapach i będzie kwaśny. Taki żur przecedzamy, przelewamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Możemy go przechowywać nawet do 2 tygodni.

  3. Pamiętajcie jednak, że po dodaniu zakwasu do zupy należy go zagotować i pilnować żeby się nie przypalił.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń