Do góry

Desery Przepis na:

Trójkolorowy sernik czekoladowy

Trójkolorowy sernik czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1963

Dodano:

Odsłon: 40916

Prosty, przepis na sernik. Inspiracja byl przepis znaleziony na blogu "kuchnia nad atlantykiem" ,ale nie jest to ten sam przepis.

Składniki

  • serek philadelphia, 3 opakowania po 250g kazde
  • gorzka czekolada, 3/4 tabliczki
  • mleczna czekolada, 3/4 tabliczki
  • jajka, 3 sztuki
  • cukier, 3/4 szklanki
  • herbatniki czekoladowe, 1 szklanka
  • maslo, 1/5 szklanki
  • wanillia, 1 lyzeczka
  • polewa czekoladowa, opakowanie
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mala tortownice owinac szczelnie folia aluminiowa (na zewnatrz tortownicy) Maslo rozpuscic i wymieszac z pokruszonymi herbatnikami tak aby powstalo cos w rodzaju mokrego piasku. Po wymieszaniu wylozyc herbatniki z maslem na tortownice i wylepic dokladnie cale dno formy

  2. Serki (powinny byc w temeraturze pokojowej) przy uzyciu miksera utrzec z cukrem i wanilia. Kiedy masa nabierze kremowej konsystencji dodawac po jednym jajku na raz i miksowac na niskich obrotach tak tylko zeby skladniki sie wymieszaly.Podzielic mase na trzy rowne czesci. Jedna czesc wylozyc na przygotowany spod.

  3. Czekolady rozpuscic w kapieli wodnej (kazda osobno). Mleczna czekolade zmiksowac z 1/3 masy serowej, gorzka czekolade z pozostala czescia. Na wierzch bialej masy wylac ta z mleczna czekolada, a nastepnie z gorzka.

  4. Nastepnie wlozyc tortownice do wiekszej formy wypelnionej goraca woda, tak zeby zakrywala polowe tortownicy. Piec sernik w "kapieli wodnej" ok 50-60 minut (az srodek bedzie prawie sciety) w temperaturze okolo 190stC. Po upieczeniu pozostawic sernik w tortownicy az do wystygniecia. Po wystudzeniu polac polewa i chlodzic minimum 5 godzin, a najlepiej pozostawic na cala noc w lodowce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kowaleski123 21 marca 2013 Świetne , zobacz to
inews.com.pl/WordPress3/bananowe-lodeczki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Brzinczka 02 lutego 2011 Mozesz podac ilosc masla ale w gramach,dzieki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

granita 10 listopada 2010 Mysle, ze mozesz dodac cukier waniliowy. Czy mozna dostac w Polsce wanilie w plynie, tego nie wiem, bo nie mieszkam w Polsce. Pozdrowienia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 09 listopada 2010 Czy wanilia jest dostępna w większości sklepów, czy mogę zamiast niej dodać cukier waniliowy i odjąć trochę zwykłego cukru?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 21 kwietnia 2010 Musi być niebiańsko czekoladowy i rozpływający się w ustach, gratuluję !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 20 kwietnia 2010 kapitalny pomysł -serniczek czekoladowy jak dla mnie rewelacja

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Cynamonek 20 kwietnia 2010 O jej! Musi być cudowny!!! Aż zrobiłam się głodna. Idzie do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń