Do góry

Desery Przepis na:

Truskawki w butelce zalane galaretkami (Taki truskawkowy salceson).

Truskawki w butelce zalane galaretkami (Taki truskawkowy salceson).

Autor:

Przepisów i artykułów: 1375 Ocena: 17272

Dodano:

Odsłon: 4332

Taki wymyślony sposób na truskawki w galarecie zrobione w butelce (salceson z truskawek). Zrobione truskawki po wyjęciu z butelki,ładnie kroją się na plastry i są bardzo smaczne :)

Składniki

  • truskawek bez szypułek 1 kg
  • butelka po mineralnej wodzie 1,5 l
  • galaretki cytrynowe 4 szt.
  • galaretka fioletowa 1 szt.
  • 5 szklanek wrzącej wody
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W butelce wycinamy wzdłuż otwór, prostokąt 20 cm / 4 cm. Butelkę myjemy i wycieramy do sucha. Rozpuszczamy 1 galaretkę w szklance wrzącej wody, studzimy, i ostudzoną wlewamy do butelki, wstawiamy do lodówki żeby zastygła.

  2. Wymyte i osuszone truskawki wkładamy do butelki na zastygniętą galaretkę przez wycięty otwór. I do tak przygotowanej butelki nalewamy kolejne galaretki do zapełnienia butelki. Ostatnią galaretkę którą będziemy wlewać, wlewamy fioletową i wlewamy na zastygnięte już galaretki cytrynowe. Całą butelkę z otworem do góry wstawiamy do lodówki na noc.

  3. Po wyjęciu z lodówki delikatnie butelkę rozcinamy, rozchylamy żeby powietrze zassało i galaretka odeszła od ścianek butelki. Wykładamy na talerz, kroimy w grubsze plastry i konsumujemy.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń