Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowa Cytrynka

Truskawkowa Cytrynka

Autor:

Przepisów i artykułów: 632 Ocena: 9271

Dodano:

Odsłon: 3893

Nie za słodkie, orzeźwiające,przepyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami i galaretką.

Składniki

  • Spód:
  • podłużne biszkopty ok. 15 dag
  • Krem cytrynowy:
  • budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 2 op.
  • żółtko 3
  • woda 500 ml
  • sok z cytryny 150 ml
  • skórka starta z 1 cytryny
  • cukier 15 dag
  • miękkie masło 20 dag
  • Krem śmietankowy:
  • śmietanka 30 lub 36% 400 ml
  • galaretka cytrynowa 1 op. + 200 ml wrzątku
  • cukier puder 1 łyżka
  • cukier waniliowy 1
  • dodatkowo:
  • truskawki ok. 30 dag
  • galaretka przezroczysta 1 op. + 400 ml wrzątku
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Krem cytrynowy: Do garnka wlać 250ml wody, dodać sok z cytryny, cukier i zagotować. Do pozostałej wody dodać żółtka, dwa budynie i krótko wymieszać trzepaczką.
    Kiedy woda cytrynowa zacznie się gotować, wlać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Po zagotowaniu budyniu zmniejszyć ogień i gotować go przez około 1 minutę mieszając. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Budyń zakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ugotowałam budyń dzień wcześniej.

    Cytrynową galaretkę zalać 200ml gorącej wody, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    Dno tortownicy (śr. 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie blaszki poukładać biszkopty. Nasączyć je wodą z sokiem z cytryny i odrobiną cukru.

  2. Miękkie masło ucierać mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo po łyżce dodawać cytrynowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki się połączą. Cytrynowy krem wyłożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać. Tortownicę wstawic do lodówki.

    Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ciągle mieszając mikserem powoli wlać lekko tężejącą, cytrynową galaretkę, miksować, aż składniki dobrze się połączą. Krem śmietankowy wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu poukładać połówki truskawek, lekko je dociskać. Tortownicę wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Na truskawki wylać ostygniętą, lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

  3. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń