Do góry

Dania główne Przepis na:

Truskawkowa zupa

Truskawkowa zupa

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6491

Dodano:

Odsłon: 490

Jako że na ryneczkach królują truskawki nie można nie zrobić zupy z dzieciństwa ! Z truskawkami i makaronem - na ciepło bądź na zimno.

Składniki

  • 600 g truskawek
  • 1 litr wody
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskiej)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • makaron
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gotujemy dowolny makaron. Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek. Wrzucamy do blendera i dodajemy pół litra wody.

  2. Do garnka wlewamy zblendowane truskawki dodajemy oba cukry, sok z cytryny i śmietanę - zagotowujemy. W pozostałej zimnej wodzie mieszamy mąkę i dolewamy do zupy. Chwile gotujemy aby zupa zgęstniała. Podajemy na ciepło bądź na zimno z ulubionym makaronem (ja polecam muszelki ponieważ kiedy zupa do nich wpłynie smakuje jeszcze obłędniej)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń