Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowe ciasto Moniki

Truskawkowe ciasto Moniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 307 Ocena: 2118

Dodano:

Odsłon: 480

Ciasto robi się szybciutko, nie jest bardzo słodkie, można zrobić z innymi owocami również. Ulubione ciasto moje Córeczki, w sezonie truskawkowym zawsze muszę je robić.

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • • 5 jajek
  • • Niepełna szk. cukru
  • • 5 łyżek mąki pszennej
  • • 5 łyżek maki ziemniaczanej
  • • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na masę:
  • • 2 szk. mleka
  • • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • • 2 łyżki cukru
  • • 2 łyżki mąki pszennej
  • • 1 kostka margaryny
  • Dodatkowo:
  • • Kilka truskawek
  • • Galaretka truskawkowa
  • Poncz:
  • • Olejek rumowy
  • • Szczypta kwasku cytrynowego
  • • 2 łyżki wódki
  • • 2 łyżki wody
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Galaretkę rozrabiamy w gotującej się wodzie, po czym studzimy i zostawiamy w lodówce, żeby trochę stężała.

  2. 2. Robimy biszkopt, białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywno

  3. 3. Następnie powoli wsypujemy cukier nadal ubijając.

  4. 4. Dodajemy żółtka

  5. 5. Mąki mieszamy z proszkiem i stopniowo dodajemy do masy jajecznej.

  6. 6. Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy.
    7. Pieczemy 35 minut w 180 °C.
    8. W tym czasie co piecze nam się biszkopt robimy masę.

  7. 9. Do garnka wlewamy 1 szk. mleka, wsypujemy 2 łyżki cukru i gotujemy.

  8. 10. W drugiej szk. mleka rozrabiamy mąki i stopniowo wlewamy do gotującego się mleka, mieszając żeby nie powstały nam grudki.

  9. 11. Masę budyniową studzimy.

  10. 12. Mikserem miksujemy margarynę i stopniowo dodajemy masę budyniową.

  11. 13. Wszystkie składniki na poncz razem mieszamy i skrapiamy wystudzony biszkopt.

  12. 14. Na biszkopt wykładamy masę budyniową i zatapiamy truskawki.

  13. 15. Na koniec polewamy galaretką, wstawiamy ciasto do lodówki na co najmniej godzinę.

  14. 16. Ciasto gotowe
    17. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń