Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowe ptasie mleczko

Truskawkowe ptasie mleczko

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 251

Dodano:

Odsłon: 652

Delikatne i aromatyczne ciasto truskawkowe.

Składniki

  • BISZKOPT: biszkopt x2
  • 12 jajek
  • 12 łyżek mąki tortowej
  • łyzeczka pr.do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • śmietana 30% litr
  • 5 op.cukru waniliowego
  • 4 galaretki truskawkowe
  • świeże truskawki -kg
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:

    - oddzielamy białka od żółtek,miksujemy na sztywno dodając cukier

    - następnie dodajemy żółtka i miksujemy do uzyskania gęstej masy

    -do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem( delikatnie mieszamy)

    -gotową masę przelewamy do blaszki (25x35)

    -wkładamy do nagrzanego piekarnika 170C pieczemy ok.35-40 min.

    -upieczony odkładamy do całkowitego wystudzenia

    (biszkopt będziemy następnie dzielić na dwa blaty)
    -można oczywiście upiec osobno dwa biszkopty z podanej porcji)

  2. -Rozpuszczamy galaretki (0,5 l na 1 szt)
    odstawiamy do lekkiego stężenia

    -następnie opłukane truskawki kroimy w plastry

    -śmietanę ubijamy z cukrami wanil.na sztywno,odstawiamy
    do lodówki

  3. -Na pierwszy biszkopt nakładamy ok.połowę śmietany.

    - układamy pokrojone truskawki wg.uznania jaką ilość

    -przykrywamy drugim biszkoptem

    -następnie dwie galaretki miksujemy z pozostałą śmietaną

    -połowę takiej masy wlewamy na ciasto,układamy plastry
    truskawek,i resztę śmietany dolewamy na truskawki

    całość zalewamy pozostałą galaretką i odstawiamy do lodówki




    Ciasto przekładamy w blaszce z rantem.

    Życzę smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń