Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowe ślimaczki z drożdżowego ciasta

Truskawkowe ślimaczki z drożdżowego ciasta

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11045

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Truskawkowe ślimaczki z drożdżowego ciasta"

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 8 dag masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 30 dag konfitury truskawkowej
  • 5 dag masła do posmarowania
  • 2 łyżki rumu
  • tłuszcz i mąka do formy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ok. 90 minut • Porcja 310 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12 porcji

  2. Mąkę przesiej, dodaj do niej cukier, rozkruszone drożdże oraz żółtka. Mieszając dolewaj mleko, a pod koniec roztopione masło. Dodaj gałkę muszkatołową. Ciasto wyrób, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkuj ciasto na prostokąt. Posmaruj je konfiturą truskawkową – całe owoce poprzesuwaj tak, żeby utworzyły rzędy. Następnie pokrój ciasto w 12 pasów wielkości truskawek i zwiń w ślimaczki. Ułóż je obok siebie w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką brytfannie.

  4. W rondelku rozpuść masło, wymieszaj je z rumem i używając pędzla, kuchennego posmaruj ślimaczki. Odstaw, żeby troszkę podrosły.

  5. Wstaw brytfannę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 45 minut. Pod koniec pieczenia obniż temperaturę.

  6. Upieczone ślimaczki odstaw do wystudzenia. Potem możesz je oprószyć cukrem pudrem.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń