Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Trzy bit z puszystym kremem"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 342
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 122
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 342
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 71
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 122
Składniki
60 min • Porcja 340 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 16 porcji
Do masy krówkowej dodaję mleko (30 ml) i podgrzewam, aż stanie się jednolita. Lekko ją studzę. W tym czasie robię krem budyniowy. Z pozostałego mleka odlewam pół szklanki i mieszam z nim budynie. Resztę mleka zagotowuję z cukrem, łączę z budyniami, zagotowuję. Gotowy budyń przykrywam folią (żeby nie powstał kożuch) i studzę.
Masło ucieram z łyżką cukru pudru. Dodaję budyń (porcjami) i ucieram na gładki krem. Kremówkę (prosto z lodówki) ubijam z drugą łyżką cukru pudru. Żelatynę zalewam małą ilością wody, by napęczniała. Lekko ją podgrzewam zanim dodam do śmietany.
Miksuję śmietanę z letnią żelatyną. Na blasze (z papierem do pieczenia) układam 20 herbatników. Rozkładam na nich masę krówkową, a na niej następne herbatniki. Teraz kolej na krem budyniowy i znów warstwę herbatników. Na wierzchu rozprowadzam bitą śmietanę i ścieram czekoladę. Ciasto chłodzę.
<strong>Alina Waliczek z Dzimierza</strong>Źródło: Kobieta i życie