Do góry

Desery Przepis na:

Tulipan na słodko ;o)

Tulipan na słodko ;o)

Autor: Maupeczka

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 149

Dodano: 03.08.2011

Odsłon: 17539

bardzo smaczne,efektowne,kolorowe,łatwe w wykonaniu

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę wcześniej wyjąć żeby była miękka.,Żółtka rodzielic z białkami.Białka schować do lodówki. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku.Następnie na przemian dodawać po łyżce oleju i mąki połączonej z proszkiem do pieczenia.Ubić pianę z białek, dodać szczyptę soli i wymieszać delikatnie z ciastem.

  2. Kolejnym krokiem jest rozdzielenie ciasta na cztery równe części.Do jednej dodajemy kakao,do drugiej,kisiel(w proszku),trzecią mieszamy z makiem ,natomiast czwarta pozostaje biała.

  3. Przechodzimy teraz do foremki.Może to być tzw. keksówka,albo foremka do babki.Foremkę dokładnie smarujemy margaryną a następnie obsypujemy bułką tartą.Do tak przygotowanej formy układamy nieregularne ";kupki"; z każdej części ciasta.Staramy się ,aby kolory nie nachodziły na siebie.Jest wtedy ładniejszy efekt po przekrojeniu.

  4. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni,natomiast w momencie włożenia ciasta,temperaturę zmieniamy na 200 stopni.Ciasto należy piec 40-45 min.Po wyjęciu z piekarnika,odstawiamy na parę minut i wyciągamy ciasto z blaszki.Po całkowitym ostygnieciu mozna posypać je cukrem pudrem lub polać czekoladową polewą.Życzę udanego wypieku i smacznego ;o).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nikola2005 23 października 2011 robiłam to ciasto, wyglądem wyszedł super ale smak mnie nie zachwycił ale to kwestia gustu jak kto woli a jak mówią o gustach się nie dyskutuje ;-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maupeczka 14 sierpnia 2011 kajkucha gratuluje ;o)....zapraszam na kolejne przepisy ;o).pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kajkucha 13 sierpnia 2011 No i wyszło!!!!!!!!!!!
Piekne, nie popękało i sliczny wzorek wyszedł. Dzieki za ten przepis. Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maupeczka 11 sierpnia 2011 mak również taki normalny "suchy".życzę owocnych wypieków.proszę się nie przejmowac jak ciasto popęka w trakcie pieczenia.tak ma byc.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kajkucha 11 sierpnia 2011 A mak trzeba sparzyc i zmielic czy taki zwyczjny dodac?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kajkucha 11 sierpnia 2011 Mam jeszcze pytanie co do maku... trzeba go zmielic i sparzyc czy poprostu taki dodac? kupuje juz pomału produkty i zamierzam je w sobotę zrobic...

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maupeczka 11 sierpnia 2011 monika1....ciasto ma popękać,taka jego natura ;o),a czemu zakalec wyszedł,hmmm....może to wina mąki,lub troszkę za duzo kakao bylo i ciasto zrobiło się za ciężkie.nie poddawaj się,nastepnym razem napewno wyjdzie Ci super. pozdrawiam ;o)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monika1 11 sierpnia 2011 Wyszedł mi zakalec, a ciasto całe popękało - nie wiem, czemu:(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kajkucha 11 sierpnia 2011 W jakiej postaci dodajemy ten kisiel? Proszek wsypujemy do ciasta czy go gotujemy a potem dodajemy?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń