Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tureckie farszynki serowe"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 86
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
Składniki
Z mąki i dodatków zagnieć ciasto (dodając nieco wody, jeśli będzie trzeba). Kiedy będzie już jednolite, rzuć nim o blat i odstaw na pół godziny pod przykryciem.
Orzechy zalej wrzątkiem, po kilku minutach osącz na sitku. Dość drobno je pokrój. Opłucz i posiekaj koperek. Ser rozgnieć widelcem. Dodaj orzechy i koperek oraz obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw solą i pieprzem, starannie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na stolnicy na dwa prostokątne placki. Na jednym rozłóż niewielkie kulki z farszu, pozostawiając pomiędzy nimi odległości.
Przykryj grugim plackiem. Dociśnij miejsca pomiędzy farszem, by oba placki połączyły się. Prostokątną albo okrągłą foremką powycinaj pierożki tak, by farsz znalazł się na środku każdego. Pierożki ugotuj w posolonej wodzie (2 min od wypłynięcia na powierzchnię). Wyjmij łyżką cedzakową.
Rukolę opłucz, ułóż na półmisku. Pomidorki podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Przełóż na rukolę. Na to wyłóż pierożki. Posyp pestkami, polej sosem jogurtowym.Źródło: Tina