Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Twarogowy keks z jeżynami i morelami"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Kruszonka: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj cukier, cukier waniliowy i masło pokrojone na kawałeczki. rozcieraj palcami, aż powstaną drobne grudki. Rozdziel je. Do jednej połowy dodaj kakao, a do drugiej - posiekane migdały. Zagnieć czekoladową i migdałową kruszonkę. Obie włóż do lodówki.
Masa: czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej, przestudź. Morele umyj, wytrzyj, rozetnij, wyjmij pestki. Miąższ moreli pokrój w kostkę. Jeżyny opłucz na sitku, osącz, osusz na ściereczce. Masło utrzyj z cukrem. Dodaj stopioną czekoladę oraz jajka, twaróg i śmietanę. Wsyp budyń. Owoce oprósz mąką, wrzuć do masy serowej. Całość dobrze wymieszaj.
Foremkę (11 x 30 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Na spodzie rozsyp 1/3 migdałowej kruszonki. Mocno dociśnij. Nałóż masę serową. Wierzch posyp pozostałą migdałową kruszonką oraz kruszonką z kakao. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz 75 minut.Źródło: Tina