Do góry

Desery Przepis na:

Twarogowy tort z suszonymi śliwkami i cynamonową nutą

Twarogowy tort z suszonymi śliwkami i cynamonową nutą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Twarogowy tort z suszonymi śliwkami i cynamonową nutą"

Składniki

  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 3 torebki cukru waniliowego
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 40 dag mielonego twarogu
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 1 szklanka konfitury żurawinowej
  • czekoladowe gwiazdki i żurawina do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania: 95 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 440 kcal. Cena porcji: 2,20 zł

  2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, powoli dosypując szklankę cukru oraz 1 cukier waniliowy. Kiedy piana z białek będzie sztywna, połącz ją z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Porcjami wsypuj do masy jajecznej, mieszając.

  3. Spód dużej tortownicy wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na nim ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz przez 40 minut.

  4. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika, odstaw do wystudzenia. Zimne ciasto rozetnij na 3 blaty. Dwa z nich przełóż konfiturą i ułóż na dnie tortownicy. Na wierzchu rozłóż suszone śliwki.

  5. Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając. Połowę śmietany ubij na sztywno z 1/2 szkl. cukru i 1 cukrem waniliowym. Wymieszaj z twarogiem oraz żelatyną. Rozsmaruj na śliwkach. Przykryj ostatnim blatem biszkoptowym.

  6. Schładzaj 3 godziny. Pozostałą śmietanę ubij na sztywno z ostatnim cukrem waniliowym. Wierzch i boki tortu posmaruj 2/3 bitej śmietany. Resztę śmietany przełóż do szprycy. Wyciśnij spore rozetki wokół brzegu tortu. Ciasto udekoruj czekoladowymi gwiazdkami oraz żurawiną.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń