Do góry

Dania główne Przepis na:

Tymiankowe podudzia z Poldrob z karmelizowaną cebulą

Tymiankowe podudzia z Poldrob z karmelizowaną cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 334

Dodano:

Odsłon: 1930

To jest jedno z tych dań, które robi się samo :) a efekt smakowy gwarantowany. Polecam Wam podudzia na tackach z firmy Indykpol. Na co zwracam uwagę? Po pierwsze czy mięso jest świeże. Po drugie akurat w przypadku podudzia - na to czy "pulki" są duże - czasami można trafić na takie wychudzone podudzie jakby to nie kurczak a gołąbek był. Dlatego właśnie sięgam po sprawdzone przeze mnie mięso a tej marki mogę Wam polecić w ciemno.

Składniki

  • 2 tacki podudzia z kurczaka Poldrob
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka tymianku
  • 3 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cukru
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka burbonu lub whisky
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Podudzia myję, osuszam i wkładam do naczynia żaroodpornego nasmarowanego oliwą. Nacieram je czosnkiem. Przyprawę do kurczaka mieszam z tymiankiem i papryką - nacieram mięso. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na termoobieg. Na patelnię wrzucam pokrojoną cebulę i zasypuje łyżką cukru. Mieszam aż cukier się rozpuści a cebula karmelizuje. Jeżeli macie pod ręką burbon lub whisky to dodajcie 1 łyżkę do cebuli - nabierze fajnego smaku. Po 10 minutach obracam "pulki" w piekarniku i piekę kolejne 10 minut. Po tym czasie zmieniam program na grill i trzymam mięso jeszcze przez 5 minut. Podaję z nałożoną karmelizowaną cebulą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń