Do góry

Przekąski Przepis na:

tzatziki

tzatziki

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 556

Dodano:

Odsłon: 17585

Pyszny grecki sos, o którym raczej nie trzeba zbyt wiele mówić. Jedni go kochają, inni nienawidzą ;) Idealny do mięska z grilla, niezbędny do gyrosa.

Składniki

  • Jogurt naturalny (typ grecki), 400 g
  • ogórek wężowy, 1/2 szt
  • czosnek, 4 duże ząbki
  • przyprawa do tzatziki, 1-2 łyżeczki
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jogurt przekładamy do miseczki. Ogórka trzemy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do jogurtu. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy przyprawę i wszystko razem dokładnie mieszamy.

  2. Smacznego :)

  3. P.S. Sosik najlepiej smakuje gdy się nieco "przegryzie" więc po przygotowaniu dobrze jest odstawić go na około godzinkę do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

halkidiki 27 lipca 2011 Sposób zrobiena jest jak najbradziej ok..wiem bo miałam tą przyjemność mieszkać przez kilka lat w Atenach. Przyprawiamy soląi pieprzem, jak już są gotowe to skrabiamy oliwą z oliwek, absolutnie żadnej mięty! Pozostając jeszcze w oryginalnych przepisach to warto pamiętać o tym że robiąc sałatkę grecką tj. HORIATIKI nie istnieje tam sałata. Chyba że ktoś preferuje w wersjj polskiej:) Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 25 maja 2011 Może i tak Monisia1 ale w Twoim profilu się tego raczej nie dowiem ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monisia1 25 maja 2011 no chyba troche inaczej robi sie tzatziki !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monisia1 25 maja 2011 no chyba troche nie tak robi sie tzaciki!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 16 maja 2011 Tedg58 myślę, że to ciekawy pomysł :) Mięta w ogródku rośnie, więc przy najbliższej okazji wypróbuję :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tedg58 14 maja 2011 Ja dodaję do tego sosu jeszcze kilka dużych listków mięty drobno posiekanych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

AleKed 08 maja 2011 Uwielbiam ten sos, często go robię pasuje mi do wielu potraw :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń