Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka w sosie pomarańczowym"
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 109
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 109
Składniki
Pomarańcze polewam wrzącą wodą i wycieram. Jedną pomarańczę przecinam na pół i wyciskam sok.
Sok pomarańczowy mieszam z miodem, olejem i sokiem z cytryny. Do tego dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Marynatę przyprawiam do smaku sosem sojowym, solą oraz suszonym tymiankiem.
Udka kurczaka myję, wycieram, przekładam do miseczki. Mięso polewam przygotowaną marynatą, mieszam. Miseczkę przykrywam folią i wstawiam do lodówki na 2 godziny. Zamarynowane mięso przekładam do żaroodpornej formy.
Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piekę przez 40 minut. Pozostałą pomarańczę kroję w plasterki i dokładam do mięsa. Całość piekę jeszcze ok. 40 minut.
Gotowe mięso przekładam na półmisek, trzymam w cieple, aby nie wystygło. Sos z dna formy przecedzam. Zagęszczam mąką ziemniaczaną i gotuję, aż zacznie gęstnieć. Mięso podaję polane sosem.
<strong>Agata Sikorska z Suwałk</strong>Źródło: Naj