Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka z piekarnika po Podlasku

Udka z piekarnika po Podlasku

Autor:

Przepisów i artykułów: 561 Ocena: 10004

Dodano:

Odsłon: 717

Udka w Podlaskich przyprawach z warzywami.Smak....marzenie. Teraz w sklepach dostaniecie bardzo smaczne przyprawy do kurczaka bez chemii. Ja proponuję Podlaską przyprawę do mięs pieczonych i sosów. Składniki to gorczyca biała, papryka czerwona i zielona, kolendra, płatki czosnku, pieprz czarny i biały, kminek.

Składniki

  • 6 udek kurczaka
  • 1 spora marchewka
  • 2 spore pietruszki
  • 1 spory seler
  • 1 por
  • Podlaska przyprawa do mięs ok. 30 g
  • dodatkowo szczypta soli i pieprzu
  • 5-6 liści laurowych
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Udka myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram solą i przyprawami z obu stron.
    Przekładam do szklanego pojemnika, przykrywam i odstawiam do lodówki na całą noc.

  2. Następnego dnia spód gęsiarki wykładam plastrami obranego selera, na niego rozkładam udka, skórką do dołu.
    Przykrywam gęsiarkę i piekę około 40 minut w 185-190 C.

  3. W tym czasie kroję warzywa w półplasterki.
    Po 40 minutach pieczenia, odlewam trochę tłuszczu z gęsiarki do kubeczka i dodaję warzywa.
    Dalej piekę jeszcze około 20 minut.

    Potem lekko mieszam warzywa z mięsem i polewam odrobiną odlanego tłuszczu, piekę jeszcze około 10-15 minut.
    Podaję z ziemniakami.
    Przepraszam, ale tak szybko zjedli że nie zdążyłam nawet zrobić normalnego zdjęcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń