Do góry

Dania główne Przepis na:

Udziec jagnięcy z zapiekanką

Udziec jagnięcy z zapiekanką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Udziec jagnięcy z zapiekanką"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kilka gałązek rozmarynu posiekaj i wymieszaj z połową czosnku. Dodaj część soku z cytryny, oliwę, sól oraz pieprz. Zalewą natrzyj udziec i wstaw do lodówki.

  2. Masło utrzyj z kilkoma posiekanymi listkami rozmarynu, pozostałym czosnkiem i sokiem. Dopraw solą i pieprzem, również odstaw do lodówki.

  3. Mięso wyjmij z lodówki i obwiąż sznurkiem. W udźcu zrób kilka nacięć i umieść tam plastry masła.

  4. Następnie wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180° C przez 1,5 godziny, często podlewając wytwarzającym się sosem.

  5. Danie podawaj z zapiekanką ziemniaczaną i fasolką szparagową.

  6. kroki do zapiekanki ziemniaczanej

  7. Ziemniaki oczyść, obierz i pokrój w cienkie talarki (im cieńsze, tym zapiekanka szybciej się upiecze). Umieść je w misce, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

  8. Mleko połącz ze śmietaną. Całość wlej do ziemniaków i dokładnie wymieszaj. Aby wzbogacić smak zapiekanki, ziemniaki możesz posypać posiekanym tymiankiem lub innymi ulubionymi ziołami.

  9. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem i ułóż w nim ziemniaki. Każdą warstwę posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170° C przez 1,5 godziny.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń