Do góry

Dodatki Przepis na:

Uniwersalny farsz

Uniwersalny farsz

Autor: KatesKitchen

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 228

Dodano: 09.06.2016

Odsłon: 12495

Zrobił mi się niedawno przepyszny farsz do naleśników/pierogów/jedzenia w formie pasty do kanapek. Można też z niego zrobić małe paszteciki, kotleciki, czy tam innego wpadnie do głowy Na zdjęciu mięsko zostało zawinięte w dietetyczne naleśniki gryczano-razowe

Składniki

  • 1 golonka z indyka
  • 25 dag pręgi wołowej
  • 25 dag szynki wieprzowej
  • Opcjonalnie 1 udko z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • Kilka listków laurowych oraz ziarenek ziela angielskiego
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku wg uznania
  • 1 jajko
  • Opcjonalne 1 łyżeczka oleju kokosowego (do obsmażenia naleśników)
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na zdjęciu mięsko zostało zawinięte w dietetyczne naleśniki gryczano-razowe

  2. Mięso wraz z pokrojoną cebulą, liskami laurowymi oraz zielem angielskim umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i dusimy w piekarniku (pod przykryciem, temp. 200 stopni).

    Gdy mięso zmięknie, wyjmujemy z naczynia i studzimy. Następnie wraz z uduszoną cebulą mielimy na gładki krem.

    Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową tak jak lubimy najbardziej.

    Jeśli mięsna pasta będzie zbyt sucha, podlewamy sosem powstałym z mięsa do uzyskania pożądanej, lekkiej konsystencji.

    Jeśli pasta będzie wędrowała jako nadzienie do pierogów/naleśników, wbijamy surowe jajko i dokładnie mieszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń