Do góry

Desery Przepis na:

Urodzinowy Tort Kokosowy

Urodzinowy Tort Kokosowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 217

Dodano:

Odsłon: 32117

Lekki, smaczny i taki inny :)

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować biszkopty; Białka ubić na sztywno dodając cukier, następnie dodać żołtkai olej, na koniec mąka z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć razem. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180*C przez 15-20 min.

  2. Podobnie postąpić z Biszkoptem ciemnym , tylko do ubitych białaek z cukrem dodać żołtka, kakao, następnie mąkę i proszek. Piec jak wyżej. Do wypieku użyć formę okrągłą w wielkości od 20- 25 cm

  3. Biszkopty wystudzone , położyć jeden na drugim i ostrym nożem wyciąć obręcze o szerokości ok. 2 cm. Następnie mieszając obręcze , ciemny jasny, ciemny jasny....utworzyć dwa placki. Nasączyć je dowolnym ponczem.

  4. Przygotować MASE; Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie, dobrze mieszając, do niej wlać 100g likieru kokosowego i wymieszać. Ubić śmietanę kremowkę na sztywno dodając do niej pukier puder, do ubitej kremowki dodać rozpuszczoną żelatynę z likierem. Wymieszać i rozsmarować na pierwszy placek wciskając również pomiędzy szczeliny między pierścieniami, masy nałożyć na grubość ok 1,5 cm na nią położyć drugi placek z kolorowych pierścieni i dokładnie rozsmarować pozostałym kremem kokosowym ; wierzch i boki.

  5. Całość dokładnie obsypać wiórkami kokosowymi. Można udekorować ozdobami z białej czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anna0840 17 lutego 2010 Bardzo fajnie wygląda, muszę spróbować go upiec!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Grazenka 17 lutego 2010 Postaram się to lepiej wyjaśnić; Biszkopty muszą być ostudzone.
Ułożyć jeden biszkopt na drugim. Długim, ostrym nożem wycinać kolejno obręcze szer. ok. 2 cm , zacząć od brzegu. Nacinać nożem dokładnie do samego spodu, aby przeciąć oba biszkopty (uzyska się kilka, różnej wielkości obręczy). W największej obręczy np. z ciemnego biszkoptu umieścić mniejszą obręcz z jasnego biszkoptu i tak aż do malutkiego kółeczka z środka. Układać obręcze naprzemiennie jedna w drugiej, aż utworzą dwukolorowy placek.
Czynność powtórzyć z pozostałymi obręczami, które to utworzą drugi placek. Obydwa placki zwilżyć wodą (może być z domieszką cukru)lub ponczem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwik29 17 lutego 2010 Piekny i pewnie pyszny...mam ochote wyprobowac...tylko nie rozumię jak wycinać te obrecze...i jak ukladac by powstala szachownica, proszę o dodatkowe instrukcje.

ania

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bobara 15 lutego 2010 kolejny wariant tortu "szachownica" zapewne smakowity
pierwszy raz zetknęlam sie z taka propozycją blisko 30 lat temu w "Burdzie' w wydaniu niemieckim

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń