Do góry

Dodatki Przepis na:

vege beszamel (bezglutenowy)

vege beszamel (bezglutenowy)

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2041

Dodano:

Odsłon: 518

sos beszamelowy w odtłuszczonej wersji bez glutenu i bez laktozy, do lasagne, zapiekanek warzywnych i makaronu (bezglutenowego oczywiście :)

Składniki

  • mleko migdałowe - 1/2 litra
  • mąka gryczana biała - 1 łyżeczka "z górką"
  • zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa - 1/4 szt
  • sól, pieprz do smaku
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mieszam suche składniki.
    Aromat beszamelu kryje się z gałce muszkatołowej i ziołach prowansalskich. Dlatego gałkę muszkatołową kupuję w całości i trę na tarce o drobnych oczkach bezpośrednio przed dodaniem do potrawy.
    Ponieważ ograniczam w diecie sól, to jeśli jest w potrawie w innym produkcie, pomijam ją w dodatkach, czyli często pomijam i tu :)

  2. Mleko wlewam do garnka i zanim włączę grzanie, rozprowadzam suche składniki trzepaczką.

    Jak uzyskać tanie mleko migdałowe domowym sposobem? przepis jest tutaj: https://smaker.pl/przepis-mleko-migdalowe-domowym-sposobem,123729,domowapiwniczka.html

  3. Włączam grzanie i na małym ogniu gotuję ciągle mieszając 5-10 minut aż zgęstnieje - do konsystencji rzadkiego budyniu (taką lubię w sosach).
    Czas zależy od temperatury. Im większa, tym mieszam energiczniej i gotuję krócej.



    Aneks: jeśli nie mam mąki gryczanej, biorę dowolną bezglutenową. Pyszny delikatny sos bez grudek wychodzi z mieszanki mąk, ryżowej i z tapioki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń