Do góry

Desery Przepis na:

Waniliowe ciasto z morelami i brzoskwiniami

Waniliowe ciasto z morelami i brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 508

Dodano:

Odsłon: 1536

Kruche ciasto z morelami i brzoskwiniami jest pyszne. Nie za słodkie, wilgotne i aromatyczne.

Składniki

  • Ciasto
  • mąka pszenna 3 szkl
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • masło 30 dag
  • żółtka 2 szt
  • białko 1 szt
  • śmietana gęsta 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • cukier puder 15 dag
  • ocet 1 łyżka
  • sól szczypta
  • Pozostałe składniki
  • brzoskwinie 1/2 kg
  • morele 1/2 kg
  • cukier waniliowy 2 łyżki
  • bułka tarta 2-3 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białko ze szczyptą soli i cukrem waniliowym ubić na sztywną pianę. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać starte na tarce o dużych oczkach zimne masło, posiekać.

  2. Połączyć z żółtkami, cukrem pudrem, śmietaną, octem i pianą z białka. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na 3 części.

    Jedną część ciasta włożyć na pół godziny do zamrażalnika a 2 części do lodówki.

  3. Owoce obrać ze skórki, wypestkować, pokroić na kawałki.

    Ciasto z lodówki rozwałkować, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 35/22 cm.
    Posypać bułką tartą, wyłożyć owoce, oprószyć cukrem waniliowym.

  4. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor około 35-40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń