Do góry

Desery Przepis na:

Waniliowe kwadraty w sosie żurawinowym

Waniliowe kwadraty w sosie żurawinowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Waniliowe kwadraty w sosie żurawinowym"

Składniki

  • 1 i 1/2 kg tłustego twarogu
  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 1 szkl. cukru
  • 4 żółtka ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 1/2 szkl. szkl. suszonej żurawiny
  • olej do posmarowania formy. Do sosu: 2/3 szkl. suszonej żurawiny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Twaróg zmiel 3 razy, przełóż na sitko wyłożone gazą i obciąż deseczką.Poczekaj, aż ocieknie serwatka. Masło utrzyj z cukrem i twarogiem.

  2. Żółtka przetrzyj przez sitko, dodaj do ucieranej masy. Wlej olejek waniliowy. Dodaj suszoną żurawinę. Masę rozsmaruj grubą warstwą na spodzie formy posmarowanej olejem. Wstaw na noc do lodówki.

  3. Sos: żurawinę wymieszaj z cukrem i 2 szklankami wody. Gotuj około 10 minut. Całość zmiksuj, przetrzyj. Sos zagęść mąką ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Ponownie zagotuj. Gotową paschę podziel na porcje. Polej sosem. Udekoruj.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń